Helyi közélet

2011.06.29. 13:20

Nem egyértelmű, mi az egészségtelen élelmiszer

Debrecen - A helyes táplálkozás szabályainak ismerete többet ér az adóztatásnál a szakember szerint.

Debrecen - A helyes táplálkozás szabályainak ismerete többet ér az adóztatásnál a szakember szerint.

Szeptembertől, illetve egy módosító javaslat szerint januártól lépne életbe az egészségkárosító élelmiszerekre kivetni tervezett népegészségügyi termékadó. A köznyelvben először hamburgeradóként, majd, mivel épp a névadóra nem vonatkozik, utóbb chipsadóként híresült el a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú késztermékekre vonatkozó sarc. Többek között a sós snackek, jégkrémek, levesporok, üdítőitalok árába épülne be, legdrasztikusabban az energiaitalok drágulnának. Érdekes, hogy míg a valóban magas koffeintartalmú energiaitalokat igen, magát a kávét nem sújtja a változtatás, és hogy (cukortartamuktól függően) egyes lekvárok is többe kerülnek majd. A túl zsíros termékeket sem adóztatnák.

Mértékkel

– Bár fontos, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, nem tartom jó megoldásnak a különadóztatást. Nem így lehet tudatosítani az emberekben a helyes táplálkozás szabályait – osztja meg véleményét dr. Lugosi Anna, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház belgyógyász-diabetológus orvosa. Úgy véli, sokkal inkább széles körben folytatott felvilágosító programokra lenne szükség, már gyerekkortól kezdve, akár az iskolai tananyagba beépítve.

– Sok ételről nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy egészségtelen, például a hamburgerben sok zöldség is lehet, elkészítéstől függően. Persze, mértéktelenül és tartósan fogyasztva problémát fog okozni. Ilyen alapon meg lehetne adóztatni azokat az ásványvizeket is, amelyeknek magas a nátriumtartalma – mutatott rá az orvos. Egyetértett azzal, hogy a gyerekek körében – sajnos – népszerű, sok szénhidrátot tartalmazó kólákat, vagy a fiatalok által kedvelt, koffeindús energiaitalokat is sújtja a tervezet. Utóbbiakat egyértelműen károsnak nevezte. Mint mondta, egy egészséges, ifjú szervezet számára a megfelelő életmóddal kell a vitalitást megőrizni!

Ugyanakkor megjegyezte: sóból és zsírból is szükséges fogyasztani valamennyit, itt elsősorban a minőség a lényeg. A telítetlen zsírsavak létfontosságúak, ezek kapcsán a halfogyasztást kellene népszerűsíteni. Nem tartja meglepőnek, hogy magának a disznózsírnak a megadóztatásáról nincs szó a törvénytervezetben, hisz sok szegény család csak ezt tudja megfizetni a margarin vagy étolaj helyett.

Csak ha baj van

– Valóban egészségtelen egy tartósítószerrel teli készétel, vagy egy olyan, melyről azt sem tudjuk, mi van benne; de kérdés, hogy akkor ezek miért mennek át az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyezésén? – hívta fel a figyelmet dr. Lugosi Anna. Tapasztalatai szerint a gyerekek azt eszik, amit a szüleik, a felnőttek többsége viszont, bár hallott az egészségtelen ételek fogyasztásának veszélyeiről, valójában nincs tisztában a következményekkel.

– Sajnos, nálunk csak akkor figyelnek oda az emberek az táplálkozásra, amikor az első egészségügyi problémák jelentkeznek. Inkább az ötvenes korosztályra jellemző az óvatosság, a fiatalabbak még úgy gondolják, bármit ehetnek. Hangsúlyozni kell, hogy csak a táplálkozás nem elég a betegségek elkerülésére, az egész életmódra figyelni kell! Végeztek itthon olyan kísérletet, mely kimutatta: önmagában a mediterrán étrend semmit sem javított stressznek kitett, keveset mozgó honfitársaink állapotán.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában