Helyi közélet

2011.06.03. 21:46

Miskolci Nemzetközi Operafesztivál: Kevesebb pénz, kevesebb opera

<p>Miskolc - Az eredeti tervekhez képest kevesebb produkciót hoz el Miskolcra az operafesztivál.</p>

Bár a „Bartók+Verdi 2011” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál június 9-én elkezdődik, de még mindig nem tudni, végül is mennyi pénzbeli támogatásra számíthat a zenei rendezvénysorozat. Bátor Tamás fesztiváligazgató beszélt erről pénteken sajtótájékoztató keretében. Mint fogalmazott, egy biztos: a miskolci önkormányzat az idén 68 millió forintot biztosított a már nemzetközi hírűvé vált operafesztivál megrendezésére, plusz 2 millió forintot adott a külső programokra, mivel a város fontosnak tartja, hogy ne csak a komolyzenét kedvelő közönségnek nyújtson szórakozást a fesztivál, hanem az utca közönségéhez is jusson el Bartók, Verdi, Puccini vagy éppen Mozart zenéje.

Bartók+Verdi Operafesztivál: Komoly program volt

A Bartók+Verdi komoly programot hirdetett meg márciusban az Állami Operaházban megtartott nyitó sajtótájékoztatón, de jelenleg óriási problémát jelent, hogy még mindig nem tudni, milyen összeggel tudja támogatni a fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap, jelezte Bátor Tamás. Volt olyan év, amikor 117 milliót biztosított a fesztiválnak, volt, hogy 83 millió forintot, de hogy az idén mennyi lesz, azt egyelőre homály fedi. A fesztivál költségvetésének azonban a kereteken belül kell maradnia, ezért, bár az igazgatónak nagy szívfájdalmat jelent, de az eredeti tervekhez képest jó pár rangos operát és más zenei produkciót le kellett mondania. Így történhetett, hogy a Bartók+Verdi Operafesztiválon mindössze két Verdi-operát láthat-hallhat a közönség: a Rigolettot és a Nabuccot. Az előbbi a moszkvai Galina Visnevskaja Opera Center vendégjátéka, utóbbi a szintén moszkvai Helikon Opera és szentpétervári Mrinszkij Színház vendégjátéka. A nyitó- és záróhangversenyen azonban felcsendülnek Verdi-művek, a Játékszínben pedig Verdi operáit láthatja majd a közönség, igaz csak filmről, és megismerhetik a zeneszerző életét is a RAI olasz televízió dokumentumfilmje alapján.

Le kellett mondani

A színpadi produkciókon túl zenekari és kamarazenekari előadásokat is le kellett mondani anyagi okok miatt, közöttük például a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanáraink dzsesszhangversenyét vagy a Miskolci Egyetem Bartók Béla zeneművészeti Intézetének koncertjét. Bátor Tamás nagy bánata, hogy a bizonytalan anyagi helyzet miatt elmarad az operafesztivál és a debreceni Csokonai Színház közös produkciója Verdi: A trubadúr operája és Verdi: A kalóz című operája, melynek koncertszerű előadása magyarországi ősbemutató lett volna a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, valamint az operafesztivál közös produkciójaként.


Még érkezik támogatás az Operafesztiválra

Brüsszelből valószínűleg még érkezik anyagi támogatás, ahová a működés költségeire lehetett pályázni. 111 ezer eurót nyerhetett volna a fesztivál, de mivel csökkent a program, minden bizonnyal a támogatás összege is kevesebb lesz majd, mondta Bátor Tamás, hozzátéve: Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás-miniszter az operafesztivál sikere miatt felajánlott saját keretéből 10 millió forintot. Az a remény viszont, hogy a szponzorok a fesztivál mellé állnak, elszállt, 30-40 millió forint hiányzik erről az oldalról, összegezte a fesztiváligazgató.  

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában