Helyi közélet

2011.06.10. 19:17

Feljelentés az Irinyi laborja miatt

<p>Miskolc -&nbsp;A kazincbarcikai Irinyi Szakközépiskola ügyében ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke.</p>

Feljelentést tett ismeretlen tettesek által elkövetett számviteli rend megsértése, hűtlen kezelés és hanyag kezelés bűncselekmények gyanúja miatt dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, a megyei önkormányzat fenntartásában lévő kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium laboratóriumi beruházásával kapcsolatban. Az önkormányzat belső ellenőrei idén tavasszal végeztek célellenőrzést az intézményben. E vizsgálat megállapításaira hivatkozva tettek feljelentést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Szükségtelen fejlesztés

Dr. Mengyi Roland pénteki sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy az iskola 2002-ben döntött „Oktatási célokat szolgáló műveleti laboratórium” létrehozásáról. A célellenőrzés során derült ki, hogy a 123,9 millió forintos beruházásra a szakmai előírások szerint nem volt szükség. Az intézmény vezetői nem tudták a beruházás szükségességét dokumentumokkal alátámasztani, majd az intézményvezető személyében történt változáskor sem vizsgálták felül a beruházás gazdaságosságát és szükségességét. 

Felmerült továbbá, hogy a laboratórium létrehozásakor a beruházások műszaki előkészítése, a tervező, lebonyolító és a kivitelező kiválasztása során az intézmény vezetői szabálytalanul jártak el, ezzel megsértették az önkormányzat rendelete, a közbeszerzési törvény, az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendelet előírásait. 

Az elnök elmondta, hogy laboratóriumot többször újratervezték, jelentősen kitolták a beruházás befejezés időpontját, és ez mintegy 24,7 millió forinttal megnövelte a költségeket. Minderről a megyei önkormányzat közvetlenül nem kapott tájékoztatást, csak éves beszámolóból szerzett tudomást a változásokról.

Összefonódásokat sejtetnek

A sajtótájékoztatón megtudhattuk: ellenjegyzés nélkül történt kötelezettségvállalás a vállalkozóval megkötött szerződések egy részénél, továbbá olyan, a tervező és bonyolító által kiállított részszámlákon igazolták a szakmai teljesítést, amelyekre a vállalkozóval kötött szerződés nem adott lehetőséget. 

A laboratórium mérőkörei kivitelezőjének kiválasztásához lefolytatott közbeszerzési eljárásban nem biztosították a verseny tisztaságát, ajánlattevőnek olyan gazdasági társaságot is felkértek, amelynek tevékenységi körébe az ilyen jellegű munka nem szerepelt. Az intézményi vezetés és egyes gazdasági társaságok között szoros kapcsolat alakult ki. Mindezzel akadályozták a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóságát.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában