Helyi közélet

2011.06.03. 12:06

Abaúji fegyvertanya: Éveket ülhetnek a hatástalanított fegyverekért

<p>Miskolc -&nbsp;Négy embert vádoltak meg az abaúji fegyvertanya ügyében indult nyomozás végén.</p>

Vádat emelt a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség az „abaúji fegyvertanya” tulajdonosa és három másik személy ellen haditechnikai termékkel visszaélés bűntette miatt. A nyomozásról már korábban beszámoltunk.

Mint dr. Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész, a főügyészség szóvivőjének tájékoztatójából megtudtuk, a vádhatóság álláspontja szerint a 36 éves férfi lakóhelyén – a korábbi írásainkban már bemutatott tanyán – rendszeresen szervezett nagyobb társaságoknak látogatásokat, melynek során a vendégek segédkeztek a tanyai munkákban és „harci jellegű sporttevékenységet is folytattak”. A férfi és élettársa 2009-ben kulturális és hagyományőrző célokra létrehozott egy egyesületet, melynek célja színházi kellékfegyverek, kosztümök és egyéb korhű kellékek segítségével bemutatók tartása volt.

A férfi tanyáján több alkalommal tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, ezek során nagy mennyiségű, haditechnikai terméknek minősülő eszközt foglaltak le. Ezek tartásához, birtoklásához a vádlott és élettársa semmilyen engedéllyel nem rendelkezett. A lefoglalt eszközök nem színházi fegyver kategóriájú, annak megfelelően hatástalanított eszközök voltak, hanem a szakértői vélemény szerint haditechnikai terméknek illetve egy részük lőfegyvernek minősült. A vizsgálat megállapította, hogy a nagy mennyiségben lefoglalt eszközökből a vizsgálatot megelőzően lőpor segítségével lövéseket adtak le, vagyis azokat rendeltetésszerűen használták. Ezzel kapcsolatosan 2008 és 2009 években több bejelentés is érkezett a rendőrséghez, miszerint az érintett tanyán harcászati jellegű, félkatonai, lövészettel egybekötött gyakorlatok zajlanak, onnan éles lövészet, sorozatlövések hangjai hallatszanak. A vendégek autókonvojjal érkeztek.

A szakértő véleménye volt a döntő

Az eljárás során lefoglaltak légvédelmi rakéta és páncéltörő rakéta vetőcsöveket, melyeken lövés leadásának nyomait találta a szakértő. Ezen túl géppuskákat, gépkarabélyokat, ezekhez tartozó éles lőszereket, tárakat, hevedereket, rakaszokat. Ezen fegyverek alkalmasak voltak lövések leadására, azokat nem szakszerűen hatástalanították, minden alkatrészük működőképes, könnyen üzemeltethető volt. A szakértő megállapította, hogy azokból a vizsgálatot megelőzően nem sokkal lövéseket adtak le. Lefoglaltak továbbá harckocsi aknákat gyalogsági taposó aknákat, kézigránátokat is. Ezek gyakorló változatnak tekinthetők, vagyis nem fegyverek, de szabvány katonai eszköznek felelnek meg, vagyis nem színházi kelléknek.

Az ügyben vádlottként szerepel egy 40 éves és egy 39 éves férfi, akik a tanyatulajdonos ismeretségi köréhez tartoztak és számukra a férfi rendszeresen adott át haditechnikai eszközöket, melyeket ők elvittek, anélkül, hogy arra bármilyen engedélyük lett volna.

A vádlottak a cselekmények elkövetését ténybelileg beismerik, de bűnösségüket tagadják. A vád a tanúk vallomásán és az ügyben kirendelt fegyverszakértő véleményén alapul. A férfit lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével és haditechnikai termékkel visszaélés bűntettével, élettársát és a két másik férfit haditechnikai termékkel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség, aminek büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés – tette hozzá dr. Martossy György.

A vádlottak szabadlábon védekeznek.

Lángszórót is találtak

A házkutatások során az NNI nyomozói lefoglaltak egy lángszórót is, mellyel kapcsolatban nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése. Ez a fegyver veszélyes és a nemzetközi jogszabályok által is tiltott. Magyarország 1984-ben csatlakozott az 1980-ban kötött genfi egyezményhez, mely tiltja ezek alkalmazását. A kérdéses lángszóró a Magyar Honvédség raktárából származó, elvileg hatástalanított eszköz volt. A szakértő szerint azonban az különös szaktudás nélkül is visszaélesíthető lett volna. Ugyanakkor hatástalanítási igazolás birtokában a gyűjtők rendelkezhettek ilyennel. Mivel a hatástalanítást az erre jogosultak végezték, bár nem kellő szakszerűséggel, így az ezzel kapcsolatos visszaélés nem volt a vádlottak terhére róható, tájékoztatott dr. Martossy György

ÉM-SZP

Kapcsolódó cikk:

Miskolc - A helybeliek nem tudtak arról, hogy az erdőben lévő tanyán fegyverazenált tart a tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában