Helyi közélet

2010.11.10. 10:29

Zempléni pálinkaparadicsom?

<p>Mád, Sátoraljaújhely - Csak feketén főzethetnek nálunk pálinkát a szlovákok, a szeszfőzdések nem kockáztatnak.</p>

Megélénkülni látszik a szlovákiai pálinkaturizmus egyes hírek szerint. Mármint az a része, hogy a magyar határ mentén szlovákok szívesebben hozzák át a cefrét Magyarországra kifőzetni, miután nálunk most már sokkal olcsóbb a főzetés.

Nem jelentkeztek

– Nálam még nem fordult elő ilyen eset – mondta érdeklődésünkre Holhos Csaba, a mádi szeszfőzde vezetője. – Hivatalosan nem is főzhetek szlovákoknak, hiszen nekik nincs lakcímkártyájuk, adószámuk, és anélkül nem lehet főzetni. Ez az egyik ok, amiért engem ilyesmivel még nem kerestek meg. Másrészt pedig messze is vagyok a szlovákoknak. Csak a határ ide több mint hatvan kilométer, kiesek ebből a körből. Olyan előfordulhat, hogy egy magyar állampolgár szívességből a sajátjaként főzeti ki valahol a szlovák ismerőse cefréjét. Hogy miként hozzák át a határon, az már az ő kockázatuk, de az biztos, hogy nálam ilyen szándékkal még nem jelentkeztek. Nagyon gyenge volt ez az év a gyümölcsök szempontjából, az ügyfelek nagy része még a saját cefréjét is nehezen tudja összegyűjteni.

Nem érné meg

A Hegyközben érdeklődve név nélkül elmondták, senkitől sem kérdik, melyik kertben szedték a gyümölcsöt, hogy a határ melyik oldaláról jött a cefre. Ha a hivatalos okmányok rendben vannak, van állandó magyarországi lakcím, adókártya, akkor nem is kérdezősködhetnek. Az ügyfelek pedig nem kötik az orrukra, hogy most a saját hordóik vannak a platón, vagy közé keveredett ,,véletlenül” néhány a határ túloldaláról is. Abban valamennyi megkérdezett egyetértett, hogy feketefőzést nem vállalnak. Túl szigorúak a szabályok és az ellenőrzések ahhoz, hogy megérje. A pálinkafőzők többségének idén egyébként sincs okuk a panaszra, alig győzik a munkát, az olcsóbb főzetést megnövelte a forgalmat.

Nagy a kockázat

– Túl sok a kockázati elem – tudtuk meg Soós Tibor őrnagytól, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-Magyarországi Regionális Parancsnokságának jövedéki osztályvezetőjétől. – Rendszeresen ellenőrizzük a szeszfőzdéket, és ha valaki fals információkat ad meg magáról, azt a számítógépes rendszer rögtön kidobja. A szeszfőzdés tehát nem igazán kockáztat, mert sokba kerülhet neki. Másrészt egy közúti ellenőrzés során ha valakinél jövedéki terméket találunk, akkor állampolgárságra való tekintet nélkül elszámoltatjuk, és ha nem tudják igazolni hitelt érdemlően a származás körülményeit, akkor a terméket lefoglaljuk. Ráadásul Szlovákiába hivatalosan nem vihet be senki adózatlan jövedéki terméket. Számtalan a kockázati tényező, amelyeket meg lehet próbálni kijátszani, de nem  érdemes. Már csak azért sem, mert a közelmúltban egy szlovákiai előadáson elhangzott, náluk nagy hagyománya van a házi pálinkafőzésnek, tehát csak kevesen választhatják a határon átutaztatást.

-BG-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában