Helyi közélet

2010.11.09. 12:18

"Tűzoltás" akár telefonon keresztül

<p>Miskolc - A Miskolcon folyó öngyilkosság-megelőző program első kiképzettjei közé tartozik egy tűzoltó: Újvári Béla.</p>

– Gyerekkoromban katona szerettem volna lenni, aztán mégis követtem egy barátomat, s tűzoltónak jelentkeztem. Úgy érzem, huszonkét év után, hogy ezzel nem tévesztettem irányt – „mutatkozott be” Újvári Béla. –A munkám révén én is azok közé tartozom, akik gyakran találkoznak a depresszió és az öngyilkosság szempontjából veszélyeztetett kategóriába sorolható emberekkel. Minthogy tudják rólam, hogy ezen túlmenően is, mondhatni „alapból” érdekelnek a környezetemben élők, s foglalkoztat a pedagógia és a pszichológia, így engem kerestek meg azzal: volna-e kedvem többet megtudni erről a Miskolcon indult programról. Volt, s nem bántam meg, mert azóta tudatosabb vagyok – vallotta.

Nem sajnálja az időt

Tavalytól az akkor létrehozott 6 fős híradó ügyeleti csoportban dolgozik, ahová a hívások befutnak.

– Főként idős emberek szoktak éjjelente felhívni bennünket, sokan be is vallják, hogy csak ezért, s mert bennünk bizodalmuk van. Én eddig sem sajnáltam azt a 15-20 percet arra, hogy meghallgassam mások panaszát, s próbáljam új szempontokkal kizökkenti őket az elkeseredettségből. Most már azt is tudom a szakemberektől, hogy jó esetben ennyi elég is lehet ahhoz, hogy akár az öngyilkosság gondolatától is eltántorítsunk valakit, ennyi elég a „tűzoltáshoz”.

Már a ruha is hat

Kérdésünkre elmondta: abban még bizonytalan, hogy ő szólítson meg egy idegent. – Kéretlenül beavatkozni mások életébe túl nagy felelősség. Az más volt, amikor még kivonulós voltam, s kifejezetten öngyilkossággal fenyegetődzőhöz hívtak: nem tudom, talán a tűzoltó egyenruha lehet a csodaszer – avatott be.

Az újonnan szerzett ismereteket elsősorban a közvetlen munkatársainak igyekszik átadni, aminek lényege, hogy figyeljünk oda, s ne menjünk el amellett, aki bajban van.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában