Helyi közélet

2010.11.15. 18:54

Nemesbikki gyász: A mennyországban nincs kerekesszék

<p>Nemesbikk - Mindenki szerette, tisztelte a nemesbikki gázolás áldozatait.</p>

"Miért pont ők?" – tette fel a kérdést többször is búcsúztató beszédében a lelkésznő a nemesbikki temetőben hétfőn kora délután. Három urnakoporsó állt előtte, körülöttük a múlt vasárnapi halálos gázolás áldozatainak családtagjai, ismerősei, barátai. Bennük is ez a kérdés motoszkál már több mint egy hete: mit és kinek ártott ez a mindenki által szeretett, tisztelt három ember – a hatvanhárom éves nagymama, 36 esztendős lánya és az ő tizenhárom éves kislánya –, hogy éppen őket gázolta el a részeg sofőr által vezetett műszaki hibás Lada? Választ aligha kapnak kérdésükre, mert erre nincs válasz: amíg egyes felelőtlen emberek részegen, betépve ülnek volán mögé, ilyen bármikor, bármelyikünkkel megeshet. A kérdés az – vetette fel a lelkésznő –, készen állunk-e rá? Mert Kató néni, Katica és Vivien lélekben készen állt.

Feketébe öltözött a falu

A temetés előtt már feketébe öltözött a falu: gyászruhás emberek igyekeztek a ravatalozó felé; ki gyalog, ki autóval, de olyanok is bőven akadtak, akik koszorút, sírcsokrot egyensúlyozva, kerékpárral jöttek a szomszéd településekről. Kató nénit, és a lányát, Katicát mindenki szerette – már csak azért is becsülték őket, mert erejükön felül is mindent megadtak Katica mozgáskorlátozott kislányának, Viviennek. Kató néni generációkat lakatott jól: az óvodában volt szakácsnő, főztjét mindenki szerette. Két idősebb asszony még a temetése előtt is az ő pogácsáját emlegette – egyikük, aki már negyvenkét éve ismerte Kató nénit, mindig meg akarta tőle kérdezni, hogy készíti, mitől olyan omlós és roppanós, most meg már nem lesz rá lehetőség. Mert meghalt. Egyik percben még itt ment az utcán a lányával és az unokájával, aztán nem volt többé. Felfoghatatlan.

Hittel teli lelkű emberek voltak

Ki számíthatott volna erre? – kérdezték egymástól. Elindultak otthonról, a Kató néni fél éve eltemetett férjének sírjához igyekeztek, amikor megölte őket a Lada. Jó keresztyének, templomlátogató, hittel teli lelkű emberek voltak – mondta a szertartáson a lelkésznő –, így biztosan a mennyországban vannak már, ott, ahol nincs szükség kerekesszékre. Soha nem jön jól, de most tényleg a legrosszabbkor csapott le a halál Kató nénire, aki már éppen kezdett magához térni a férje elvesztése utáni megrázkódtatásból, s Katicára is, akinek végre kezdett egyenesbe jönni az élete, s aki annyi év önfeláldozás után végre magára is gondolhatott volna.

A szertartás végén Máté Péter Elmegyek című száma hangzott fel, ennek dallamai mellett kísérték a családtagok, rokonok a közös sírhoz a család három nőtagját, miközben a távolban szólt a templom harangja.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:

Eltemették a gázolás áldozatait

eszak | 2010.11.15 18:45
Nemesbikk - Az egész falu megdöbbent és gyászol.

Hétfőn temetik a nemesbikki tragédia áldozatait

eszak | 2010.11.15 08:21
Nemesbikk - Hétfőn délután vesznek végső búcsút a nemesbikki hármas gázolás áldozataitól.
jabb gyanúsítás a Nemesbikki halálos baleset folyománya


Kábítószer terjesztőt fogtak Sajószögeden

boon | 2010.11.11 12:19
Nemesbikk, Sajószöged, Tiszaújváros - Újabb letartóztatás történt szerdán a nemesbikki gázolással kapcsolatosan.

Nemesbikki halálos baleset: Előzetesben a gázoló és utasa

eszak | 2010.11.10 14:37
Miskolc - Az autó tulajdonosát is őrizetbe vette a rendőrség.

Újabb gyanúsítás és őrizetbe vétel a Nemesbikki halálos baleset ügyében

boon | 2010.11.10 14:13
Nemesbikk - Kedden a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki és őrizetbe vette a gépjármű tulajdonosát is a vasárnapi három halálos áldozatot követelő Nemesbikki közlekedési baleset ügyében. A bíróság időközben a rendőrség előterjesztése alapján előzetes letartóztatásba helyezte a személyautóval ittasan közlekedő és balesetet okozó járművezetőt és annak utastársát is.

Valójában ki vezette a gázoló autót?

eszak | 2010.11.08 15:30
Nemesbikk - A nagymama, a lánya és az unoka is belehalt a vasárnap délutáni gázolásba.

Meghalt a 13 éves kislány is - háromra emelkededett a nemesbikki gázolás áldozatainak száma

fuggetlen | 2010.11.08 11:35
Nemesbikk, Miskolc - Belehalt sérüléseibe hétfőn az a 13 éves kislány, akit édesanyjával és nagyanyjával együtt vasárnap gázolt el egy - saját bevallása szerint - kábítószert fogyasztó férfi a Borsod megyei Nemesbikken.

Hárman haltak meg a nemesbikki közlekedési balesetben

boon | 2010.11.08 10:53
Nemesbikk, Miskolc - Életét vesztette az a kerekesszékben ülő 13 éves kislány is, akit édesanyjával és nagymamájával együtt ütöttek el Nembesbikk belterületén a hét végén. A rendőrség vizsgálja a tragédia pontos körülményeit.

Kettős halál Nemesbikken

boon | 2010.11.07 18:28
Nemesbikk - Anya és lánya meghalt, az unoka súlyos sérüléseket szenvedett.

Drogozott a Nemesbikken gázoló autós

fuggetlen | 2010.11.07 18:05
Nemesbikk - Kábítószert fogyasztott - ezt vallotta a helyszínen a rendőröknek az az autós, aki vasárnap délután három embert gázolt el a Borsod megyei Nemesbikken. Ketten közülük a helyszínen meghaltak.

Elgázoltak három embert Nemesbikken - két halott, egy sérült

fuggetlen | 2010.11.07 16:00
Nemesbikk - Két nő meghalt, egy fiatalember megsérült vasárnap délután a Borsod megyei Nemesbikken, amikor elgázolta őket egy autó. A férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában