Helyi közélet

2010.11.16. 11:21

A Sorbonne Egyetem Patakon?

<p>Sárospatak- Művészeti képzés beindítását tervezik a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán.</p>

Művészeti képzés indulhat akár már a következő tanévtől a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán Sárospatakon – tudtuk meg dr. Hegedűs Lászlótól, a kar dékánjától.

Külföldiek részére

Patrubány Miklós, a Magyar Világszövetsége elnöke keresett meg a javaslattal, hogy Sárospatakon induljon el egy Művészeti Akadémia, amely Comenius nevét viselné – mondja dr. Hegedűs László. – A képzés elsősorban a zenére épülne és főleg külföldi diákokat foglalkoztatna. Japánban, Kínában hatalmas az érdeklődés a Kodály-módszer iránt, de a felmérések szerint Dél-Amerikából is szívesen jönnének Magyarországra zenét tanulni diákok. Az oktatók magyar származású, jelenleg külföldön tanító tanárok lennének. Első körben 50 diák oktatását tervezzük évfolyamonként, ez később bővülhet, ha igény mutatkozik rá. Az oktatás és a gyakorlat remekül kiegészíthető lenne azzal a képzéssel, ami a sárospataki nyári zenei akadémia kurzusain zajlik. Azért főleg külföldi diákokra számítanánk, mert ez a képzési forma önköltséges lesz. Jelenleg előkészítés alatt van a művészeti akadémia, de elképzelhető, hogy már a következő tanévtől fogadhatná a diákokatSárospatak.

Pataki Sorbonne?

Hogy került a képbe a párizsi Sorbonne Egyetem? dr. Hegedűs László elmondta, jelen pillanatban még folynak az egyeztetések arról, hogy a képzés a Miskolci Egyetem képzéseként jelenne meg, vagy a párizsi Sorbonne Egyetem égisze alatt sárospataki képzési hellyel.

– A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészi Intézetének bázisa kíválóan alkalmas egy ilyen képzési forma beindítására. Miután a képzés önköltséges, ezért ez egyrészt bevételt hozhat intézményünknek, de a tanári kar összetétele egy komoly szakmai rangot is hozhat Sárospataknak és a Miskolci Egyetemnek egyaránt – tette hozzá dr. Hegedűs László.

ÉM-BG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában