Helyi közélet

2010.10.03. 19:29

Voksolás mise előtt, mise után Edelényben

<p>Edelény - Csendesen telt a vasárnap Edelényben, de azért lassan összegyűltek a szavazatok.</p>

Folyamatosan szállingóztak a szavazók az edelényi szavazóhelyiségek környékén. Többségük ott jártunkkor idősebb ember volt, aki éppen a templomból érkezett, hogy leadja szavazatát, de lassanként a gyerekes szülők is egyre többen jöttek.

Egy fiatalabb hölgy idősebb, kissé nehezebben mozgó társát kísérte a művelődési ház irányába, át a hídon, amin pár hónappal ezelőtt csak a traktorok, teherautók tudtak átkelni. „Az utakat, a járdákat kellene megcsinálni”, mondta a korosabb – nevét óvatosságból titkoló – hölgy, amikor arról faggattuk, milyen tennivalói lesznek az új, most megválasztandó képviselő-testületnek.

Persze ígéretekből Edelényben sem volt hiány, a képviselő- és polgármesterjelöltek munkahelyeket, nagyobb közbiztonságot ígértek – szinte mindegyik ugyanazt mondta, jelentette ki fiatalabb beszélgető partnerünk, de hogy kinek lehet hinni, és hogy ki milyen módszerrel kívánta beváltani ígéretét, azt nem tudta. A hölgyek nem árulták el, kire adják szavazatukat, bár azt azért elismerték, hogy „Oszi jól szerepelt az árvíz idején”. Molnár Oszkárt, a korábbi polgármestert, a terület országgyűlési képviselőjét többen is dicsérték az árvíz alatti helytállásáért, de ahogy beszélgetőtársaim kifejtették, a helyreállítási munkálatok lassan haladnak. Hogy kitart-e a tavasszal, képviselővé történő megválasztásakor és az árvizek alatt irányába megmutatkozott szimpátia, vasárnap délelőtt még nem lehetett tudni.

Konzervatív baloldal

Kondás Gábor is a templomból érkezett a szavazófülkéhez. Egykori bányászként részt vett a munkásmozgalomban, ifjúgárdista is volt, de az állampártba, mivel ott tiltották a templomba járást, már nem lépett be. – Konzervatív nevelést kaptam – mesélte az idős férfi, amikor arról kérdeztük, elárulja-e, kire szavazott? –, ezért most is a konzervatív jelöltre szavaztam. – Ebből Edelényben nem volt hiány: a Fidesz korábbi helyi elnökeként és megyei alelnökeként, a tavaszi választások során Jobbik támogatásával parlamenti képviselővé vált Molnár Oszkár mellett ebbe a kategóriába sorolhatjuk a Fidesz színeiben induló Németh Andrást is. Kiderült, Kondás Gábor bizalmát ő nyerte el. – A többi jelölttel sincs semmi baj – fejtette ki a nyugdíjas bányász –, őket is ismerem, rendes emberek – tette hozzá, majd kifejtette: nem tetszik neki a politikában ez a nagy ellenségeskedés. Tisztelni kell a másikat, nem pedig dühből, bosszúból politizálni – mondta.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában