Helyi közélet

2010.10.02. 21:37

Választ az egész ország

<p>Miskolc - A megyében 358 településen 832 szavazókörben adhatjuk le szavazatainkat vasárnap.</p>

Október 3-án vasárnap reggel 6-kor újra kinyitnak a szavazókörök, hogy az állampolgárok a szavazóurnák elé járulhassanak. Hazánkban 3176 településén választanak polgármestert, önkormányzati képviselőket és voksolnak a megyei közgyűlésekre. Ezzel életbe lép a kormány által jelentős megtakarításként beharangozott képviselői létszámcsökkentés: a megyei testületekben közel feleannyian maradnak, mint eddig, a Fővárosi Önkormányzatban 66 helyett 35 képviselő lesz, a tízezer lakos alatti településeken pedig 2–8 mandátumot osztanak ki az eddigi 3–13 helyett.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyetlen településen sincs akadálya annak, hogy megtartsák az önkormányzati választást, ez azt jelenti, hogy a választásokon 358 településen 832 szavazókörben adhatjuk majd le szavazatainkat. A megválasztható települési képviselők száma egyéni listán 1624, települési egyéni választókerületben 88, kompenzációs listán 34, összesen 1746. A Területi Választási Irodánál, illetve a Helyi Választási Irodáknál 23 szervezet kezdeményezte az önkormányzati, 10 szervezet a kisebbségi választáson jelölő szervezetként nyilvántartásba vételét .

A mi kezünkben van a döntés

Vasárnap eldönthetjük, ki legyen a polgármester és kik az önkormányzati képviselők.

Vasárnap a rendszerváltás óta hatodik alkalommal rendeznek önkormányzati választást Magyarországon. Az mostani választás lesz az első, amely előtt még szombaton is kampányolhatnak a pártok, a kampánycsend ugyanis rövidebb lett, október 3-án 0 órakor lép életbe. A választópolgárok a névjegyzékbe való felvételről kapott értesítőjükből tudhatják meg szavazókörük címét. A szavazókörök október harmadikán reggel hat órától este hét óráig tartanak nyitva, feltéve, ha a választási bizottság nem hosszabbítja meg a voksolás időtartamát. A választópolgár a szavazókörben érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal igazolja magát, aláírja a névjegyzéket, és megkapja a lepecsételt szavazólapokat a borítékkal. Az x-en vagy a kereszten kívül minden más jel, valamint az üresen bedobott szavazólap is érvénytelennek számít. A borítékot nem kötelező felhasználni.

Aki máshol szavaz

Aki nem a lakóhelyén akar szavazni, annak október elsején délután négy óráig igazolást kellett kérnie a lakóhelye szerinti jegyzőtől és azt kell felmutatnia a szavazóköri bizottságnak. A mozgásukban korlátozott választópolgárok írásban kérhetnek mozgóurnát a szavazás előtt a helyi választási irodától, október harmadikán azonban már csak attól a szavazóköri bizottságtól igényelhetnek ilyet, amelyhez tartoznak. A hajléktalanok településszintű lakcímet igényelhetnek a választáshoz és egy előre kijelölt szavazókörbe mehetnek voksolni.

Három szavazólapot kapnak azok, akik 10 ezer főnél kisebb lélekszámú településen laknak. Ők polgármestert, valamit települési és megyei közgyűlési tagokat választanak. A 10 ezernél több lakosú nem megyei jogú városok választópolgárai is a polgármester, valamint a képviselő-testület és a megyei közgyűlés tagjainak személyéről döntenek, ám ők már csak egy közgyűlési politikust jelölhetnek be. A megyei jogú városokban élőknek a legegyszerűbb a dolguk, ők egy-egy szavazólapon voksolnak a polgármesterre és a helyi képviselő-jelöltre.

Egyfordulós

Október harmadikán 406 jelölőszervezet 68 430 jelöltjéből választhatunk országszerte. Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs érvényességi és eredményességi küszöb. Tehát az győz, aki a legtöbb szavazatot kapta, függetlenül a választáson megjelentek számától. Vasárnap rendezik meg a kisebbségi választást is annak a 228 084 választópolgárnak, akiket idén július 15-ig felvettek a névjegyzékbe és erről értesítést kaptak.

A választások hivatalos eredményét néhány nappal később hirdetik ki. A választási plakátokat legkésőbb november másodikán el kell távolítani az utcákról.

Fővárosi legek

A budapesti kerületi polgármesterek közül legrégebben Derce Tamás (IV. kerület) és Gegesy Ferenc (IX. kerület) van hivatalban, őket 1990 októberében még nem közvetlenül a kerületi állampolgárok, hanem a választások nyomán összeülő kerületi önkormányzati testület választotta meg tisztségébe. Húsz év után távozik hivatalából Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, akit a Fővárosi Közgyűlés 1990. október 31-ei alakuló ülése választott meg a főváros első emberének. A kerületi polgármesterek között a VIII. kerületet irányító Kocsis Máté (1981) nemcsak korát, hanem hivatali idejét tekintve is a legfiatalabb, ő 2009 novemberében lett Józsefváros polgármestere. A kerületek első emberei közül a legidősebb Szabolcs Attila (1945), aki 2006 októbere óta áll a XXII. kerület élén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában