Helyi közélet

2010.10.28. 20:55

Vezetőcserék a városi cégek élén

<p>Miskolc - Új vezetők, több jogkör a közgyűlésnek és kevesebb fizetés – erről döntött a testület.</p>

Lengyel Katalin, dr. Tóth László – két név az újak közül, akiknek poziciójáról tegnap döntött a miskolci testület. A rendkívüli közgyűlési ülésen – amelyet a hét elején hívott össze dr. Kriza Ákos polgármester – leváltották a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatóját, dr. Halmai Gyulát, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjét Dukai Zoltánt és a Misek Kft. vezetőjét, dr. Kovács Zoltánt. A városfejlesztési cég vezetője Lengyel Katalin lett, a Misek élére dr. Tóth László került. A holding vezetőjéről a cég igazgatótanácsa dönt majd, amelynek tagjait ugyancsak csütörtökön választotta meg a testület.

Zárt ülésen döntöttek

A rendkívüli ülés zárt volt, kivéve az első napirendi pontot, amikor is a Miskolc Holding Zrt. alapító okiratának módosításáról szavaztak a képviselők. Míg korábban a testület csak az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok személyét választhatta meg, ma már több joggal rendelkezik. A tagokat ezentúl is a képviselők választják, de most már a díjazásukról, visszahívásukról is ők dönthetnek. Ennek értelmében, a csütörtöki testületi ülésen az újonnan megválasztott felügyelőbizottsági tagok fizetését is csökkentették. Aközgyűlési ülés után a polgármester elmondta: ez évente többmilliós megtakarítást jelent a városnak. Méltatta az új vezetők, felügyelőbizottsági tagok alkalmasságát, a Misek kapcsán pedig hangsúlyozta: a vezetőváltással az egészségügyi ellátásnak egy új dimenzióját teremtik meg Miskolcon.

A polgármester a csökkentett béreket is ismertette: míg a holding igazgatósági elnöke eddig 514 ezer forintot keresett havonta, mostantól 320 ezer forintot kap majd. Az igazgatóság tagjai pedig a korábbi 367 ezer helyett 250 ezer forintért dolgoznak. A Misek Kft. esetében a korábbi 1 millió forintos havi bért (amit kirívóan magasnak talált a polgármester és ez volt a vezető leváltásának egyik oka), 880 ezerre csökkentették. A Miskolci Városfejlesztési Kft. vezetője pedig félmillió forintot keres majd havonta. 

A nyílt ülésről

A nyílt ülésre még portálunk is bemehetett. Ekkor szólalt fel dr. Mokrai Mihály szocialista képviselő, aki elismételte, amit szerdai sajtótájékoztatóján már elmondott kifogásolva az eljárást: erről portálunk is beszámolt. Erre reagálva, illetve a napirendhez szólva Szegedi Márton, a Jobbik frakcióvezetője arra kérte a polgármestert, a jövőben szigorúbban kezelje a hozzászólások tartalmát, hiszen – szerinte – dr. Mokrai Mihály, 90 százalékban, nem a napirend témájáról beszélt. A továbbiakban emlékeztetett, hogy korábban, a holding alapító okiratába nem került be a közgyűlés általi ellenőrzés joga, miközben egy 20 miliárd forintos közösségi vagyonról van szó. Hozzátette: a holding igazgatótanácsában és felügyelőbizottságában elsősorban a szocialisták delegáltjai ültek, így fordulhatott elő, hogy egy párt tartotta pórázon a céget.

Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. immáron leváltott elnök-igazgatója csütörtöki sajtóközleményben köszönt el. Leszögezte "A holding munkatársai a régió egyik legerősebb önkormányzati tulajdonú vállalatcsoportját hozták létre, segítve ezzel a térség gazdaságát és a város működését. Bízom benne, hogy az új vezetés élni fog a megteremtett lehetőségekkel" - áll a közleményben.

ÉM-NSZR


A Miskolc Holding Zrt. új elnök-igazgatója

Márkus Zsolt Endre lett a Miskolc Holding Zrt. új elnök-igazgatója - erről még csütörtökön este döntött az immár új tagokból álló igazgatótanács. Mint megtudtuk: első napirendi pontként, egyhangú szavazattal választottak új elnököt, és ezzel egy időben felmentették a Holding eddigi vezetőjét. A Holding új igazgatója közgazdász, a Vescor Gazdasági Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Elsősorban vállalkozásfejlesztéssel, befektetéskezeléssel, innováció-menedzsmenttel, válság- és projektmenedzsmenttel foglalkozik. Három évtizedes szakmai gyakorlattal bír, Miskolcon született.

 

 

 

 


Az új tagok

A Miskolc Holding új igazgatósági tagjai: Baghyné Szeleczki Zsuzsanna, dr. Heidrich Balázs, Márkus Zsolt Endre, Beke Sándor, Kaderják Péter.

A felügyelőbizottság tagjai: Alakszainé dr. Oláh Annamária, Jáger Csaba , Kocziszky György, Szebeni Péter, Szegedi Márton.

A Misek Kft. felügyelőbizottsága: Szilvásy Zsolt, Tóth Tibor, Kása Miklós és Tordainé dr. Juhász Ildikó.

A Miskolci Városfejlesztési Kft. új felügyelőbizottsága: Lenártek András, Czinkné Sztán Anikó és Bernáth Attila.

 

 

 

 

 

 


Helycserék a vezetőposztokon Miskolcon

eszak | 2010.10.28 15:51
Miskolc - Három vezetőnek mennie kellett...,a szocialisták szerint alibi átvilágítás volt.

Rendkívüli közgyűlés Miskolcon

eszak | 2010.10.28 11:59
Miskolc - A csütörtöki a rendkívüli közgyűlési ülésen a város gazdasági cégeit - Miskolc Holding, Városfejlesztési Kft., és Misek KFt. - érintő személyi változásokról döntöttek képviselők.

Az első lépés piacügyben: virágvásár

eszak | 2010.10.27 20:44
Miskolc - Tavaly kaotikus állapotok voltak a virágpiacon az ünnep előtt, ezt szeretnék most megelőzni.

A leváltások indokait sérelmezik

eszak | 2010.10.27 18:56
Miskolc - Az MSZP-s politikus szerint mondvacsinált indokokkal akarja az új vezetés eltávolítani a régit.

Nyilvánossá váltak a holding dokumentumai

eszak | 2010.10.27 18:49
Miskolc - Szerdán sajtótájékoztatót tartott volna a holding vezetősége, ám polgármesteri kérésre lemondták.

Így reagált a Miskolc Holding Zrt. vezetése

eszak | 2010.10.26 18:51
Miskolc - A Miskolc Holding Zrt. kedden közleményben reagált a Kriza Ákos polgármester hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Zárt ülésen döntenek a menesztésekről

eszak | 2010.10.26 10:38
Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze csütörtökre dr. Kriza Ákos polgármester Miskolcon.

El akarják zárni a pénzcsapokat Miskolcon

boon | 2010.10.25 18:35
Miskolc - Az új polgármester és csapata megkezdte a munkát Miskolcon: ennek egyik első lépése hogy dr. Kriza Ákos és kollegái átvilágítják a hivatalt, az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában