Helyi közélet

2010.10.14. 08:36

Szent István tér: újratervezve?

<p>Miskolc - Az új polgármester, dr. Kriza Ákos szerint nem szabad pénzt költeni a Szent István térre, felül kell vizsgálni a terveket. Erről azon az építészeti fórumon beszélt, amelyen a megyeszékhely idei fejlesztéseiről volt szó.</p>

Az Építészet napja alkalmából (október elsején ünneplik, és ezen a napon kezdődik az Építészet hónapja is) immár hagyomány, hogy a miskolci építészek kiállítással és szakmai fórumsorozattal ünnepelnek. Így van ez az idén is, most a város idei fejlesztései kerültek fókuszba. Jelenleg is megtekinthetőek többek közt a most épülő városháza, a Szent István tér, a főutca tervei a Kós házban rendezett kiállításon – 5-6 építésziroda munkáiról van szó, főleg helyi, az utóbb említett egy budapesti építésziroda tervei. A kiállítást Rudolf Mihály, a megyei építészkamara elnöke, valamint Golda János építész nyitotta meg. Rudolf Mihály bevezetőjében köszöntötte a vendégként megjelent dr. Kriza Ákost, miskolc új polgármesterét is.

Vita a tervekről

A kiállítást követő fórum témája is a város friss fejlesztései voltak, bevezetésképpen a kiállított terveket ismertették a tervezők. Elsőként Pirity Attila, a miskolci Studió Kft. vezetője, aki a Szent István tér általuk tervezett részének (a Szinva kibontásának, a most épülő négysávos út bekötésének) terveit mutatta be. A beruházás az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) második szakaszának részeként valósulhatna meg, arról, hogy lesz-e rá pénz, még nem született kormányzati döntés.

A Szent István tér alá mélygarázs épül (ez még az IVS első szakaszának beruházása), a felette lévő tér terveiről a tervező Juhász-Nagy Balázs beszélt. A bemutatók vitát váltottak ki a jelenlévőkből. Rostás László építész például azt fejtegette, hogy a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportja már jelezte kifogásait a tervek ellen, annak idején kompromisszumos megoldásra is jutottak a város vezetésével. Ám most úgy érzi, nem tartották be az ígéreteket: szerinte a jelenlegi tervekkel nem valósul meg mindaz, amit Miskolc főtérként érdemelne. Rudolf Mihály azt emelte ki, hogy a belvárosnak már a terveztetése sem egységes, hiszen több közbeszerzési eljárást írtak ki rá, és más-más tervező nyerte a különböző egységeket.

22 pontban

Ezután kért szót dr. Kriza Ákos polgármester. Mint magánember, hosszú ideje figyeli a közlekedésfejlesztés hibáit, jegyezte meg. A vita is abban erősítette meg, hogy az új bekötőút tervei sem oldják meg a problémát. Számára az is megdöbbentő, fogalmazott, hogy az új tér terveit nem egy egységként kezelik.

– Nem szabad egy fillért sem költeni addig, amíg nem tudjuk, mit akarunk – jelentette ki. – 40 milliárdból csodát lehetne tenni, de nem így.

A polgármester újraterveztetné az egészet, majd szakmai és társadalmi vitára bocsátaná, hangsúlyozta.

A jelenlévő építészek ezután a jelenlegi terveztetési gyakorlat hibáira hívták fel a figyelmet. Az említett szétszabdaltságra, és arra, hogy nevetségesen rövid határidőre (néhány hétre) kénytelen vállalni a pályázó a tervek elkészítését. Bodonyi Csaba építész kifejtette, 22 pontban hívta fel a közbeszerzési törvény hibáira a figyelmet az Építészfórumban, szerinte megalkotásakor épp csak a szakmát nem kérdezték meg.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában