Helyi közélet

2010.10.28. 11:59

Rendkívüli közgyűlés Miskolcon

<p>Miskolc - A csütörtöki a rendkívüli közgyűlési ülésen a város gazdasági cégeit - Miskolc Holding, Városfejlesztési Kft., és Misek KFt. - érintő személyi változásokról döntöttek képviselők.</p>


Vezetőcserék a városi cégek élén

eszak | 2010.10.28 16:06
Miskolc - Új vezetők, több jogkör a közgyűlésnek és kevesebb fizetés – erről döntött a testület.

Helycserék a vezetőposztokon Miskolcon

eszak | 2010.10.28 15:51
Miskolc - Három vezetőnek mennie kellett...,a szocialisták szerint alibi átvilágítás volt.


11.57: Információink szerint a Városfejlesztési Kft. új felügyelőbizottságának tagjai: Lenártek András, Czinkné Sztán Anikó és Bernáth Attila.


11.52: Információink szerint a Városfejlesztési Kft. új ügyvezető igazgatója Lengyel Katalin. 


11.48: Meg nem erősített hírek szerint a Misek Kft. felügyelőbizottságába Szilvássy Zsoltot, Tóth Tibort, dr. Kása Miklóst és Tordainé dr. Juhász Ildikót választották


11.29: Szegedi Márton, a Jobbik frakcióvezetője szerint dr. Mokrai Mihály szocialista önkormányzati képviselő hozzászólása 90 százalékban nem volt összefüggésben a napirenddel. Ezért arra kérte dr. Kriza Ákos polgármestert, ezt a jövőben kezelje szigorúbban.

Súlyos hibának nevezte, hogy korábban a holding alapító okirától gyakorlatilag kikerült a közgyűlés általi ellenőrzés joga, miközben egy 20 miliárd forintos közösségi vagyonról van szó. Azt is kifogásolta, hogy a holding igazgatósági tanácsába, felügyelőbizottságába elsősorban a szocialisták delegáltjai ülnek. Azaz - fogalmazott - egy párt tartotta pórázon a holdingot, az MSZP. Szerinte: ezért lehetett a korrupció melegágya.

Hangsúlyozta: vissza kell állítani a közgyűlés felé a holding beszámoltatási, ellenőrzési jogkörét.


11.24: Információink szerint a Misek Kft. éléről leváltották dr. Kovács Zoltánt, helyette dr. Tóth László lett az új igazgató.


11.22: Információink szerint a holding felügyelőbizottságának tagjai: Alakszainé dr. Oláh Annamária, Jáger Csaba, Kocziszky György, Szebeni Péter, Szegedi Márton


11.18: Információink szerint a Miskolc Holding új igazgatósági tanácsának tagjai: Baghyné Szeleczki Zsuzsanna, dr. Heidrich Balázs, Márkus Zsolt  Endre, Beke Sándor, Kaderják Péter. 


 11.11:  A rendkívüli közgyűlési ülés zárt, csak az első napirendi pont tárgyalása volt nyilvános. Ekkor a Miskolc Holding Zrt. alapító okiratának módosításáról döntött a testület. Egészen pontosan a következőről: eddig a testület választotta meg a holding igazgatósági tanácsának, illetve a felügyelőbizottságának tagjait, valamint az utóbbiak díjazását. Mától több hatáskörrel bír a testület.

Már az első napirendi pont is éles vitát váltott ki. Az MSZP vádelmébe vette a cégek vezetőit, míg a Jobbik a polgármester döntését támogatta, élesen bírálva a korábbi városvezetést.

A szocialisták részéről dr. Mokrai Mihály szólt hozzá a napirendhez, aki ugyanazt mondta el, mint tegnapi sajtótájékoztatóján. Azaz: "Érthető, ha egy városvezetés a saját embereivel akar dolgozni a megnyert választások után, de a régieket nem mondvacsinált indokokkal kellene elküldeni." Szerinte az átvilágítás csak látszatátvilágítás volt, egy előre megírt forgatókönyv alapján zajlott. Ezt azzal is indokolta, hogy egy ekkora céget nem lehet ennyi idő alatt átvilágítani, minimum 2-3 hónap szükséges hozzá.

Majd elmondta: a Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatóját, Dukai Zoltánt azzal az indokkal akarja felmenteni az új városvezetés, hogy kihagyta a városháza tervezéséből a gyengeáramú hálózat terveit. Hozzátette: a városfejlesztési céget az önkormányzat hozta létre, ott azt  tették, amit a városháza mondott. Hangsúlyozta: azt kérik számon az igazgatótól, amit a tulajdonos rendelt meg.

Azt is elmondta: a városvezetői megállapítással szemben szerinte nem kirívóan magas a Misek Kft. igazgatójának havi egymilliós fizetése, az egri kórházigazgatóé magasabb. Mint mondta: dr. Kovács Zoltán 20 éve dolgozik az egészségügyben jogászként, munkájáért hálát érdemelne. Hiszen megpróbált rendet tenni abban a kórházban, ahol még a Kobold Tamás korábbi polgármester által kötött szerződések vannak életben.

A holding vitatott szerződéseivel szembeni állításokat is igyekezett cáfolni. Elmondta: a holding a megye egyik legtőkeerősebb cége, hatékony mutatókkal. Méltatlan - folytatta - , amit dr. Halmai Gyulával, a holding vezérigazgatójával szemben tesznek. Hangsúlyozta: az átvilágítás csak alibi volt.


10 .51: Mint arról korábban beszámoltunk: dr. Kriza Ákos polgármester hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: "Még nem ismerjük a valós helyzetet, de ami részleteket látunk, azok felháborítóak. Fölösleges állások, álláshalmozások, vitatható szerződések, irdatlan mennyiségű kifizetések: és ez csak a jéghegy csúcsa."

Kiemelte a szerződések átvizsgálásakor tudatosult bennük, hogy a komoly gazdasági nehézségekkel küzdő városi kórházakat tömörítő Misek Kft. vezetői havi több millió forintos fizetést tettek zsebre. Arról is besszámolt, hogy a városháza új épületét úgy tervezték meg, hogy kifelejtették belőle a gyengeáramú hálózatot, így nincs telefon, fax, internet, riasztó, kamerarendszer: ezek pótlására 200 milliót kellene biztosítania a városnak.
Ezért a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak valamint igazgatójának azonnali visszahívását, illetve a Misek Kft. és a Miskolci Városfejlesztési Kft. vezetőinek felmentését kezdeményezte a polgármester. Mindemellett arra is javaslatot tesz, hogy a Miskolc Holding Zrt. felügyelő bizottságában minen ellenzéki frakció részére biztosítsanak tagjelölt állítási jogot a fokozott tulajdonosi kontroll érdekében.


Kapcsolódó cikkek:

Az első lépés piacügyben: virágvásár

eszak | 2010.10.27 20:44
Miskolc - Tavaly kaotikus állapotok voltak a virágpiacon az ünnep előtt, ezt szeretnék most megelőzni.

A leváltások indokait sérelmezik

eszak | 2010.10.27 18:56
Miskolc - Az MSZP-s politikus szerint mondvacsinált indokokkal akarja az új vezetés eltávolítani a régit.

Nyilvánossá váltak a holding dokumentumai

eszak | 2010.10.27 18:49
Miskolc - Szerdán sajtótájékoztatót tartott volna a holding vezetősége, ám polgármesteri kérésre lemondták.

Így reagált a Miskolc Holding Zrt. vezetése

eszak | 2010.10.26 18:51
Miskolc - A Miskolc Holding Zrt. kedden közleményben reagált a Kriza Ákos polgármester hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Zárt ülésen döntenek a menesztésekről

eszak | 2010.10.26 10:38
Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze csütörtökre dr. Kriza Ákos polgármester Miskolcon.

El akarják zárni a pénzcsapokat Miskolcon

boon | 2010.10.25 18:35
Miskolc - Az új polgármester és csapata megkezdte a munkát Miskolcon: ennek egyik első lépése hogy dr. Kriza Ákos és kollegái átvilágítják a hivatalt, az önkormányzat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában