Helyi közélet

2010.10.25. 15:35

Ünnepélyes átadás Bodrogkeresztúron

<p>Bodrogkeresztúron október 21-én ünnepélyes keretek között átadták a második hulladéktárolót.</p>

A rendezvény a bodrogkeresztúri faluházban kezdődött, ahol Májer József polgármester a Zemplén – Abaúj Hulladékgazdálkodási Társulás polgármestereit köszöntötte, akik szép számmal eleget tettek a meghívásnak. Külön köszöntötte: Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt, Hercsik Istvánt az ZHK ügyvezető igazgatóját, a Zemplén–Abaúj Hulladékgazdálkodási Társulás elnökét, Májer Jánost a ZHK Felügyelő Bizottságának az elnökét. A rendezvényen még részt vett Koncz Ferenc országgyűlési képviselő és Takács András a Tokaj-hegyaljáért Alapítvány elnöke is

Az első előadást Dr. Hörcsik Richárd tartotta a „Fenntartható fejlődés” címmel. Az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a szocializmusban, mind az ásványkincsekkel, mind az energiával hanyagul bánt az állam, vagyis a visszapótlásnak még az esélye sem volt meg, miközben a fejlett nyugat már ezeket az elveket alkalmazta. Ugyanígy volt a hulladékkal is, hiszen, ha 1990 előtt végignéztünk az országban minden település szélén, vagy periférikus részén, utak és csatornák mentén hulladékkupacokkal találkoztak az utazók.
Ezért első lépésként az kellett tenni, hogy az embereket megtanítsuk arra, hogy a hulladékkal ne szennyezzék a környezetüket, mert annak súlyos következményei lehetnek. Például a második vízadó rétegig szivárgó mérgező anyag az ivóvízbázisunkat szennyezte, aminek köszönhetően, mára megnövekedtek a tisztítás költségei és ebből származóan a vízdíj is. De más példákkal is  előállhatna. Vagyis az embereket a rendszerváltás után meg kellett tanítani a környezetük megbecsülésére és tisztántartására. Ennek egyik eredménye az először 20 település összeállásával létrejött Zempléni Hulladékkezelési Közhasznú társaság, amely mára 92 tagúra fejlett. A ZHK-ban mindig 51 %-os az Önkormányzati tulajdon, és mindig 49-%-os a Mentő kft tulajdona, aki a hulladék elhelyezéséért felelős.
A fenntartható fejlődésnek egy utolsó eleme, hogy a folytonosan keletkező hulladékot el kell helyezni, szigorú szabályok szerint, s lehetőleg az újrahasznosításáról is gondoskodni szükséges. Ezzel zárul az a természeti kör, amely elvárható a ma emberétől. Természetesen ehhez komoly források kellenek és természetesen az állampolgárok áldozatvállalása is. Ő, mint egykori polgármester mindig kettős szerepben érezte magát. Egyfelől abban volt érdekelt hogy a hulladékhasznosítás díját minél alacsonyabb szintre csökkentesse, ugyanakkor, mint a ZHK résztulajdonos önkormányzati vezetőjeként olyan díjtételeket is el kellett fogadnia, amely biztosította a fenntartható  fejlődés körülményeit. Vagyis tisztában volt azzal, hogy a gyűjtő kocsik amortizálódnak, hogy a tároló medence meg tellett és azt előbb utóbb rekultiválni kell és új medence építése szükséges.

A konferencia szónokaként Hercsik István a ZHK ügyvezető igazgatója ismertette a jelenlévőkkel a cég jövőbeli stratégiai elképzeléseit, amivel a jövőben számolni szükséges.
Elmondta, hogy a 10 esztendős cég jelentős vagyont halmozott fel, főleg pályázati úton. Ennek egyik eleme a zavartalan hulladékszállítás lebonyolítása, másrészt olyan műszaki fejlesztés, amely elengedhetetlen a hulladékgazdálkodás tekintetében. Egyik legnagyobb kihívás a cégalapítás óta az emberi tényező jó irányba történő elmozdítása volt. Ha ma már végig megyünk a cég területén nem találunk annyi hulladékot elszórtan mint egykoron.
Majd ismertette, hogy milyen nagy kihívások állnak a cég előtt a jövőben:
               
MENTÓ II. DEPÓNIA ÁTADÁSA
• Ez megoldás az elkövetkező 8-10 évre
• Uniós szintű technológia alkalmazásával (UMFT-GOP)
• 3 ütem – gazdaságos gázkinyerés
• Csökkentett csurgalékvíz mennyiség
• 450.000 tonna befogadóképesség

Megtelt lerakók rekultivációja
• 29 önkormányzati tulajdonban lévő lerakók rekultivációja a következő két évben
• Felszámolással és helyben maradással történő rekultivációs megoldások
• Első forduló zárása (29 illegális önkormányzati lerakó) második forduló pályázat beadása 2010 novemberében

Rendszerfejlesztési pályázat
• Komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása
• Széleskörű fejlesztés
• Újrahasznosítási lehetőségek kibővítése
• Első fordulós támogató döntés megléte

MENTÓ I. Depónia rekultiválása
• A részleges lezárás megkezdődött
• 2010. október második felében teljes lezárás
• 5-10 éven belül végleges rekultiváció
• Gázkutak – depógáz hasznosítás

Az előadás pontjait részletesen kifejtő Hercsik István meghívta a jelenlévőket a II. depónia átadására, amelynek mérete lenyűgözte a látogatókat, amelynek a kapacitása a működési területen, egyéb hulladékhasznosítási lehetőségek bevetésével (építési bontási hulladék kiszűrése, újra hasznosítható hulladékok felhasználása, stb.) 8–10 év lesz.
- M. J. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában