Helyi közélet

2010.10.06. 17:02

Menzareform: sok zöldséget kínálnak

<p>Miskolc - Naponta háromféle ételből választhatnak a felsősök, az igazgató szerint jól előkészített a projekt.</p>

Előétel: Lencsesaláta sült hagymacikkekkel. Hagyományosan: Rizses zöldséges jérceragu. Reformételként: Almás csirkemell velute mártással és burgonyakrokettel, vagy Rizses zöldséggel töltött sültpaprika és mandulás párolt brokkoli.

Ez volt az ebéd kedden a miskolci Fazekas- Istvánffy általános iskolában. A menza megújulásának második napján látogattunk oda, azaz a menzareform megvalósulásának egyik helyszínére. A reformot a naptári év elején hirdette meg dr. Simon Gábor országgyűlési képviselő (MSZP), arra hivatkozván, hogy szerinte a miskolci iskolai étkezdékben nem a mai kor igényeinek megfelelően főznek. Az ügynek megnyerte Buday Péter sztárszakácsot, és hamarosan el is indult a program (volt látványfőzés, szakácsverseny), melynek eredményeként most, októberben két miskolci iskolában is elindulhatott a reformfőzés. Az egyik a Vörösmarty, a másik az Istvánffy, ez utóbbi két intézményt érint, mert az iskola konyháján főzötteket viszik át a tagintézménybe, a Fazekas útiba.

Több maradék

Ebédidőben érkeztünk. A felsős gyerekek az előétel után a háromféle másodikból választhattak. Az alsósok a hagyományos menüt kapják, de az is kicsit másképp készül, mint korábban.

– Sokkal több volt a maradék – mondta Réthi Gézáné főszakács az első napról. Bevallotta, ő a szkeptikusabbak közé tartozik. – Nekünk több munka, hiszen négyfélét kell főznünk, és a gyerekek is meghagyják. Ma például leves helyett előétel van, ez nem fog nekik tetszeni, hiszen levesesek...

Kalas Lajosné élelmezésvezető kicsit árnyaltabban fogalmazott. Nehéz még véleményt mondani, hangsúlyozta. Egy tény, előző nap nem nagyon ízlett a menü.

– Nem ehhez szoktak. De kóstolgatják, ízlelgetik, inkább kíváncsiak, mint elutasítóak – magyarázta. És volt rá példa korábban, hogy nem ették meg a brokkolifelfújtat, aztán a többedik alkalom után mégis.

Hat hétre készítik el az étlapot, mondta, ez alatt az idő alatt nem ismétlődnek az ételek. Sok zöldségt kínálnak: párolva, rakva, sütve. Tény, hogy a szakácsokra nagy terhet ró a reform, heti 8-10 étellel többet kell elkészíteni.

Az élelmezésvezető attól is tart, hogy – bár a cél az, hogy ugyanannyiból hozzák ki az ételeket mint korábban – többe fog kerülni, mint a meghatározott napi (fejenként nettó 195 forint) norma.

Jó projekt

– Engem teljes egészében meghódított – összegzett a reform kapcsán Kascsák Ferenc iskolaigazgató. Mint mondta, nagyon jól előkészített a projekt, sok segítséget kapnak mind a mesterszakácstól, mind a mentoroktól.

– Az önkormányzat tíz millió forintot különített el a reform beindítására – magyarázta. – Ebből hatot kapott a mi két iskolánk, ezt nem tudtuk volna saját pénzből kigazdálkodni.

Az új pároló-sütő berendezés 2 és fél millióba került, a legkorszerűbb technológia. Botmixer segíti majd a munkát, az még nem érkezett meg. Felújították az ebédlőt: új burkolatot, bútorzatot kapott, és jóval világosabb is lett. A nyersanyagár kapcsán megjegyezte, nagy segítség lenne, ha termelőktől vásárolhatnák meg a friss zöldséget, gyümölcsöt, mert amit a közbeszerzés útján szereznek be, az túl drága, és nem jó minőségű. Ám erre ezidáig nem kaptak engedélyt.

ÉM-HM


Komplex programról van szó

– A hét végén megbeszéljük a tapasztaltakat az érintett iskolákkal – mondta Simon Gábor, a reform „szülőatyja.” Megjegyezte, az önkormányzat egyhangúlag döntött a bevezetéséről, így – most, hogy a választásokkal vezetésváltás történt az önkormányzatnál – hiszi, hogy lesz folytatás. Úgy látja, a próbaév után más iskolákban is indulhat a reform, jelentkező van: óvodák, középiskolák – és nem csak a megyéből – is érdeklődnek iránta.

– Komplex programról van szó. Már óvodáskorban elkezdődhet az egészséges étkezésre való rávezetés, az iskolákban pedig (ezt Kascsák Ferenc is megerősítette) az osztályfőnöki órákon beszélik meg a gyerekekkel, hogy milyen új élelmiszerekkel ismerkedtek meg.

A programot azért kezdték a felső tagozaton, mert az alsósok még nem biztos, hogy tudnak választani.

Kérdeztük, lesz-e pénze az iskoláknak, az önkormányzatnak a reformhoz szükséges beruházásokra. Simon Gábor szerint egyrészt bíznak a szponzorokban, másrészt Buday Péter is bebizonyította a korábbi látványfőzéseknél, hogy a hagyományos konyhákban is elkészíthetőek az új fogások.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tetszik nekik a kísérlet

– Nálunk sosem volt panasz a menzára, szakácsaink igyekeznek úgy fűszerezni a megszokott ételeket is, hogy szeressék a gyerekek. A napokban például a mézes csirkemell aratott nagy sikert – mondta az avasi Herman Ottó és a Munkácsy Mihály általános iskolák igazgatója.

Póczos Barnabás mégis figyelemmel kíséri a mostani kísérletet, mert neki is tetszik a kezdeményezés. Konyhájuk felszereltsége azonban meglehetősen elavult, több millió forintra lenne szükség a felújításához. „A hatalmas kondérok legfeljebb arra jók, hogy a paradicsomleves órák múlva is finom maradjon” – hangsúlyozta.

 

 

 

 

 


Néhány étel az Istvánffy étlapjáról

Rántott sajt áfonyalekvárral, sült zöldségekkel

Leveles zöldsaláta balzsamecetes öntettel

Zellerkrémben sült halfilé petrezselymes burgonyával

Zöldség brassói sült burgonyával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában