Helyi közélet

2010.10.22. 16:01

Liszt Év 2011-ben Magyarországon és világszerte

<p>Hangversenyekkel, zongoraversenyekkel, kiállításokkal, konferenciákkal emlékeznek Liszt Ferencre jövőre, a zeneszerző születésének 200. évfordulóján.</p>

A Liszt Év keretében Magyarországon és a világ számos országában mutatják be műveit. A bicentenárium a Nemzeti Filharmonikusok nyitóhangversenyével kezdődik januárban Kocsis Zoltán vezényletével, júniusban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon mutatják be a Don Sanche-t, Liszt egyetlen operáját. Liszt Ferenc születésnapján pedig a World Liszt Day keretében a világ több koncerttermében csendül majd fel egyszerre a Krisztus című oratórium Párizstól Szöulig.

2011 első félévében, az Európai Unió magyar soros elnökségének idején az összes nyitó és záró koncert, valamint reprezentatív esemény Liszt Ferenchez kapcsolódik - mondta a bicentenáriumról tartott sajtótájékoztatón a Hungarofest Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója pénteken. Rubovszky Rita szerint 16 olyan európai fesztivállal és koncertteremmel működnek együtt, ahol magyar zenekarok és művészek lépnek majd fel jövőre. Így lesznek koncertek Londonban, Madridban, Barcelonában, Brüsszelben, Párizsban, Berlinben és a Vatikánban is. Magyarországon kiemelt programokkal kapcsolódik a Liszt Évhez egyebek mellett a Művészetek Palotája és a Budapesti Tavaszi Fesztivál is.

Jelen pillanatban már 25-30 ezer ember kapcsolódott be aktívan a Liszt Év ünneplésébe Magyarországon, sok iskola és művelődési ház is csatlakozott különböző felhívásaikhoz - jelentette ki a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Rubovszky Rita beszélt arról is: a programok kiválasztásánál törekedtek arra, hogy minél szélesebb körben megismertessék Liszt Ferenc munkásságát. Az ünnepi év tematika szerint öt részre bontható: Liszt, az ünnepelt világsztár, a zongoravirtuóz, a magyar világpolgár, a keresztény gondolkodó, valamint a zenepedagógus.

A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy biztosítsa az évforduló méltó megünneplésének feltételeit - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. Szőcs Géza kiemelte: jövőre lesz Liszt Ferenc születésének kétszázadik, halálának 125. évfordulója, ez pedig - megfogalmazása szerint - különösen indokolttá teszi, hogy megmutassuk itthon és külföldön egyaránt, mit adott az egész világnak Liszt Ferenc.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában