Helyi közélet

2010.10.22. 13:15

Jubileumi fotókiállítás nyílt Kazincbarcikán

<p>Kazincbarcika - 34 alkotó 136 fotójából nyílt tárlat a kazincbarcikai Városi Kiállítóteremben.</p>

A Felföldi Fotográfusok Szövetsége idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, ez adta a kiállítás apropóját. A két évtizedről a szövetség vezetője Szathmáry-Király Ádám így vallott a jubileum alkalmából megjelent fotóalbum előszavában: „Egy kreatív művészeti egyesület életében mindenképpen olyan mérföldkő, ahol érdemes számot vetni eddigi tevékenységünkről.”

Rangos sikerek határon innen és túl

A számvetést a tárlat megnyitóján Bordás István, a Sárospataki Képtár vezetője végezte el, aki beszédét így kezdte: „Van annak egy különleges bája, amikor egy kisvárosban az emberek azért gyűlnek össze, hogy egy kiállítás megnyitásának tanúi legyenek.” Majd egy kis történelmi és művészeti visszatekintést tett; ennek során felelevenedett az 1968-ban KAMERA Fotókör néven alakult csoport múltja. A társaság hamar kiemelkedett a fiatal Kazincbarcika kulturális életéből, országos ismertségre és elismertségre tett szert, vezetője pedig 1973 óta Szathmáry-Király Ádám. A fotókör jogutódja az 1990-ben megalakult civil szervezet, a Felföldi Fotográfusok Szövetsége. A művészeti műhelynek Kassától Győrig, a Kárpát-medence minden szegletében élő és alkotó fotósok a tagjai. Fontos feladatuknak tekintik a tehetséggondozást és az alkotók képzését, ezért kiállítások, szemlék, előadások, konferenciák, tanfolyamok, alkotótáborok és fotótréningek tervezését, szervezését is felvállalják. A 20 év során megszámlálhatatlan nemzetközi és hazai sikert értek el, Kanadától Szingapúrig, Írországtól Törökországig bejárták a világot. Nagyvárosok elegáns kiállítótermeiben ugyanolyan szívesen mutatják be fotóikat, mint a kistelepülések kultúrtermeiben. A november 20-ig látható jubileumi tárlat mellett - mely egy igazi keresztmetszetet ad a szövetségről - azt a fotóalbumot is megnézhetik és megvásárolhatják az érdeklődők, mely az ünnepi alkalomra jelent meg.
„Eltelt az első húsz év, számot vetettünk, megmutatjuk amit eddig elértünk és töretlenül készülünk a következő évekre.”

20 év a számok tükrében

95 régi és jelenlegi tag
90-es évek / 30 pályázat, 22 alkotó, 245 mű, 73 díj
2000-től napjainkig / 196 pályázat, 72 alkotó, 1292 mű, 277 díj

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában