Helyi közélet

2010.10.09. 17:01

Gatyalehúzó Richárd megúszta a kondért Tardon

<p>Tard - Gatyalehúzó Richárd az idén címvédő volt a tardi kakasfesztiválon, ketrece előtt egy oklevél hirdette: tavaly megnyerte a kakasszépségversenyt.</p>

Talán ennek köszönhette, hogy az idén (is) kimaradt a kondérból, nem úgy, mint társai, akikből pörkölt vagy más ízletes ebéd készült szombaton. Ekkor tartották ugyanis Tardon a VII. Kakasfesztivált.
Akadt olyan kondér, amiben hat kakas húsa főtt már kora reggeltől. A szakácsoknak sietni kellett, hiszen a fesztivál éhes vendégei már déltől a sátrak előtt sorakoztak, hogy az elsők között kóstolják meg a bográcsok tartalmát. A legtöbb helyen kakaspörkölt készült, persze mindegyik más és más recept alapján. Szokoli Ottó például mangalicaszalonna alapon készítette el a húst, míg Csíkos Imréné hagyományosan. Amikor arról kérdeztük, mitől lesz igazán jó a kakaspörkölt, válasza az volt: a jó kakastól.
A pörkölt mellé pedig nemcsak a hagyományos krumpli és galuska járt, hanem igazi különleges köretek is kerültek a tányérra. Volt ahol kapros-túros derelyével, tejföllel meglocsolva tálalták a kakas húsát, de akadt, aki krumplifánkot kínált az ételéhez. Igaz, ez nem pörkölt volt, hanem sörös kakas. Természetesen ezt víz helyett sörrel locsolták meg. Nagygyörgy Csaba, aki ezt az ételt készítette azt is elmondta, hogy erre nem kell pirospaprika, de raknak bele bőven zöldséget.

Serleges kakasfesztiválosok


Az egyik legnagyobb sor Maros Attila és csapata sátra előtt állt. Nem csoda, hiszen az ő kondérjuk mellett láthattuk a legtöbb serleget, oklevelet, amelyek azt hirdették, igazi profi csapatról van szó. Már a legelső kakasfesztiválon is Tardon volt csapatuk, amelyben 17-en vannak, mindnyájan Bátyról érkeztek. Egyikük sem hivatásos szakács, csak hobbiból főznek, de a bátyi ízeket Tardon is népszerűsítették. E sorok írója általuk találkozott először a gyűszűfánkkal, amelyet levesbetétként szolgáltak fel. Egyszerű levestészta az alapja, és persze azzal szaggatják ki, amiről a nevét kapta, gyűszűvel, majd forró olajban pirosra sütik az apró fánkokat.
Miskolciakkal is találkoztunk a fesztiválon, például Péchy Tiborral, akinek humoros versei sokfelé aratnak sikert. Ezúttal nemcsak tollat, hanem fakanalat is ragadott: kakaspörköltet kínált túrós sztrapacskával. Receptjét rímekbe szedte. Verséből idézünk: „Folytatom a kondérral, mely éhesen várja zsíromat,/ koleszterinbombaként mélyítve síromat...”
S mint már az elején említettem, nemcsak a kondérban voltak kakasok. A szerencsésebbek ugyanis nem az ételbe kerültek, hanem szépségversenyre nevezték be őket. Róluk a vendégek dönthettek: ki az idei év legszebb kakasa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában