Helyi közélet

2010.10.16. 17:57

Erdők, mezők kapitányai

<p>Edelény - Az erdők és mezőgazdasági területek védelmében akciósorozatot hajtott végre 2010. szeptemberében az Edelényi Rendőrkapitányság az illetékességi területéhez tartozó 47 településen.</p>

Az ellenőrzések elsődleges célja volt: a kisebb értékű lopások megakadályozása az erdő-, és mezőgazdasági területeken. Ezen belül az elkövetők tettenérése a szőlőültetvények, konyhakertek környékén. Ehhez kapcsolódóan a gazdálkodók, illetve a lakosság szubjektív biztonságérzetének és vagyonbiztonságának javítása. Az akciósorozat azért vált szükségessé, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy az őszi betakarítási időszakban rendszerint megnövekszik azon tulajdon elleni szabálysértések száma, amelyeket erdő, illetve mezőgazdasági termények eltulajdonítása érdekében követnek el. A hatékonyabb ellenőrzések és a nagyobb lefedettség érdekében a rendőrjárőrök mellett polgárőrök, természetvédelmi őrök, településőrök, mezőőrök is részt vettek a programban. Az összehangolt akcióban terepjárókat és cross-motorokat is igénybe vettek a hatóságok, így a nehezebben megközelíthető területekre is el tudtak jutni.

Az akciósorozat értékelésére októberben került sor. A megbeszélésre meghívást kaptak a helyi vadásztársaságok elnökei, az Északerdő Zrt. illetékes igazgatói és Biztonsági Osztály vezetője, a polgárőr egyesületek elnökei, erdőgazdálkodók, az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata valamint a B-A-Z Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatója és a Vadászati-Halászati Osztály felügyelői is. A koordinációval megbízott Bakó József r. alezredes a Szendrői Rendőrőrs parancsnoka ismertette az eredményeket. Az akció idején a rendőrség részéről 74-en összesen 304 munkaórában ellenőrizték az alapos elemző-értékelő munkával előzőleg felmért, bűncselekmények és szabálysértések szempontjából frekventált területeket. Az együttműködő partnerek 63 fővel 252 óra időtartamban csatlakoztak az ellenőrzéshez.

Az akciósorozat folyamán 3 esetben büntető, 12 esetben szabálysértési feljelentést tettek az intézkedő járőrök, 6 esetben pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek, 21 fővel szemben összesen 155.00,- Ft helyszíni bírság kiszabására, 2 fő elfogására, 4 fő előállításra, 2 esetben pedig okmány helyszíni elvételére került sor. Az akciókhoz köthetően falopás miatt 4 alkalommal szabálysértési őrizet mellett gyorsított eljárás lefolytatására került sor, melyeket a Szendrő Rendőrőrs (3 esetben), illetve a Bódvaszilas Rendőrőrs (1 esetben) illetékességi területén követtek el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában