Helyi közélet

2010.10.23. 16:45

Eljátsszák és megértik 1956-ot...

<p>Miskolc - Fiatalok, akik azt próbálják eljátszani, milyen lehetett 1956, egészen pontosan annak októbere, a forradalom.</p>

Próbálják eljátszani és egyben megérteni is az akkori eseményeket és eljutni egészen addig, hogy mit is jelent ma ez az ünnep. A próbák és az előadás végére ez többeknek sikerül is, legalábbis ebben bízik Szaka Attila tanár, aki 13 nap címmel írt darabot az 1956-os történésekről. A darabot – az író rendezésében – a miskolci S.P.I.C. Művészeti Líceum diákjai mutatták be szerdán. Mi a próbán jártunk és beszélgettünk a szerzővel, aki matematika tanár.

Három éve írtam meg ezt a darabot, ami két szerelmes fiatal történetén keresztül mutatja be az akkori eseményeket – kezdi Szaka Attila. A fiút – folytatja – elragadja a forradalmi hév, a lány pedig azon vívódik, hogy kövesse őt vagy a családjával maradjon. Miért ezt a történelmi eseményt választotta? Felkértek rá, de azóta már március 15-éről is írtam egy darabot – válaszolja.

Amellett sem tudunk elmenni szó nélkül, hogy egy matematika tanár miért dönt az írás mellett...„Az első felkérés után megtetszett ez a műfaj, és azóta is szívesen írok” – felelte.

Az író-rendezőtől azt is megtudtuk, a gyerekek nehezen helyezik bele magukat abba a korba, mivel túl közel van. 1956 igazi megítélése nem kiforrott, nem úgy, mint például március 15-é – magyarázza. Sokuknak csak annyit jelent ez az ünnep, hogy aznap nincs iskola, de azt veszem észre, akik szerepelnek a darabban, azokban ez átalakul, megértik az ünnepet – fogalmaz.

ÉM - NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában