Helyi közélet

2010.10.01. 16:01

Egy évszázad sajtófotói a Galériában

<p>Miskolc - Három kiállítás látható egy időben a magyar fotográfia történetéről a Miskolci Galériában.</p>

Sajátos keresztmetszetét adja a magyar fotográfia történetének az a három kiállítás, amely most látható a Miskolci Galériában. Az első már egy ideje megtekinthető: a Dunky fivérek kiállítása a múlt század elejére, a film világába viszi vissza az érdeklődőket. A másik kettőt tegnap sajtótájékoztatón mutatták be az intézményben.

A világhírű, magyar származású Robert Capa sajtófotóit adja közre az egyik. Negyvennégy kép látható Miskolcon, mondta a kiállítás kurátora, L. Baji Etelka fotótörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa. Mesélte, Robert Capa öccse és barátja a 90-es években nézték át a fotós hagyatékát, és válogattak ki belőle 937 képet. Ezekből – az eredetinél nagyobbakat – három-három másolatot készítettek, és kimondták, több nem készülhet. Az így keletkezett mestersorozat első másolata New Yorkban van, a második Tokióba került, a harmadikat Magyarország vásárolta meg. A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában van, ebből járja két kiállítási anyag az országot. A most Miskolcra érkezett összefoglaló, életműkiállítás, főleg a háborús időkben készült képeket tartalmazza.

Megyénkbeliek is

A másik tárlat az idei sajtófotó-kiállítás, amelyet 28. alkalommal rendeztek meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége pályázatának díjnyertes munkáiból.

Ez, a harmadik tehát a jelen, fogalmazott Szalay Zoltán fotóriporter, a kiállítás kurátora. Az idei anyagot 13 ezer beérkezett fotóból válogatta ki a zsűri. A kiállított 300 képet tartalmazó anyagban erős hangsúlyt kap megyénk, mondta Szalay Zoltán, hiszen nagyon sok minden történt tavaly térségben. „A kiállításon keresztül minden évben tükröt tartunk mindannak, ami jelentős volt az ország életében.” – hangsúlyozta. A kiállított képek alkotói között megyénkbeli nevek is olvashatóak: Kőhalmi Péteré és Kocsis Zoltáné – mindketten voltak lapunk munkatársai.

A kiállítást ez alkalommal egy kísérő tárlat is kiegészíti, Divat a fotográfiában tegnap és ma címmel. A Galériában csak tíz fotót állítottak ki ízelítőképpen, a teljes anyag az Ifjúsági házban tekinthető meg. ÉM-HM

Kíséretként

A kiállításokat több további kísérőrendezvény egészíti ki: szombatonként rendhagyó, interaktív tárlatvezetést tartanak családok számára, valamit rendhagyó történelemórákat szerveznek iskolai osztályok számára a 7-12. osztályos korosztálynak. A színészmúzeumban Bakaruhában címmel nyílik kapcsolódó kiállítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában