Helyi közélet

2010.10.28. 16:12

Ahol újra ikszelnek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

<p>Arka, Keresztéte, Cigánd, Szalonna, Tornanádaska - Három megyénkbeli településen tartanak megismételt választást szombaton.</p>

Több megyénkbeli településen is megismételt helyhatósági választást kell tartani október 30-án szombaton különböző okok miatt. Dr. Kovács János, a Területi Választási Iroda vezetője, megyei főjegyző portálunknak elmondta: a B.-A.-Z. Megyei Bíróság határozata alapján Arkán a polgármestert, a helyi képviselőket és a megyei közgyűlés képviselőit is újra kell választani. Ennek az az oka, hogy az augusztus 22-ei választási névjegyzéken szereplőhöz képest több mint duplájára nőtt október 3-áig, a választás napjáig a településen a választópolgárok száma. A Területi Választási Bizottság véleménye az volt, hogy az átjelentkezések minden bizonnyal választási céllal történtek, ami pedig ellenkezik a választási eljárásról szóló törvénnyel.

Háromszor annyian

Keresztétén ugyanez történt, azzal a különbséggel, hogy itt a választópolgárok száma a háromszorosára nőtt augusztus végétől a választás napjáig. Ezen a településen csak polgármestert és a helyi képviselő-testületet kell újraválasztani. A jogszabályok szerint megismételt választás során a szavazólapra ugyanazok a jelöltek kerülnek föl, mint az első esetben, és a választói névjegyzékben is ugyanazok szerepelnek, mint október 3-án. Kivéve, ha közben az újonnan bejelentett lakcímeket fiktiválják, illetve ha valamelyik választópolgár időközben elköltözött vagy elhalálozott. A keresztétei jegyző 41 esetben kezdeményezett lakcímfiktiválást, tudtuk meg, az eljárások még folyamatban vannak, tehát a mostani névjegyzék megegyezik a korábbival. Arkán a jegyző nem indított fiktiválási eljárást, de október 3-a óta 40-en kijelentkeztek a településről.

Cigándon a polgármestert és a helyi képviselő-testületet kell újraválasztani az Országos Választási Bizottság döntése alapján. A testület ugyanis úgy ítélte meg, hogy érdemben befolyásolta a voksolás eredményét az, hogy szervezetten szállították a választásra az állampolgárokat.

ÉM-HE


Időközi választások később

Szalonnán, az október 3-án megválasztott polgármester halála miatt időközi választást kell tartani. Varga Vincéné körjegyző portálunknak elmondta, a választás időpontja december 19-e. November 2-án kezdik postázni a választópolgároknak a választásról szóló értesítéseket és az ajánlószelvényeket, a jelölteknek november 19-én délután 4 óráig kell leadniuk az összegyűjtött ajánlócédulákat.

Tornanádaskán a megválasztott polgármester lemondása miatt tartanak majd időközi választást. Ennek pontos időpontja még nincs meg, de annyit már tudni, hogy január közepére várható, tájékoztatta portálunkat dr. Osváth István körjegyző.

 

 

 

 

 

 


 

Megalakulásra várva

Az arkai megismételt választás miatt nem tudott eddig megalakulni a megyei közgyűlés. A településen ugyanis a megyei közgyűlés képviselőire is újra voksolnak, az új választás eredménye pedig befolyásolhatja a közgyűlési mandátumok eloszlását. Kovács János főjegyző jelezte: a megyei közgyűlés valószínűleg november 5-e és 9-e között alakul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában