Helyi közélet

2010.10.28. 07:59

A veszélyes hulladék elszállítása és a DVTK

<p>Újabb pénzügyi akadály nehezíti a DFC Kft.-ben a DSM Nonprofit Kft. törzstőke emelését.</p>

Egy hete, az Észak-Magyarország hasábjain arról nyilatkozott a DVTK NB II-es labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. ügyvezető igazgatója, Dudás Hunor, hogy a szeptemberben többségi tulajdonrészt szerzett Borsodsport Invest Kft.-vel ellentétben, a sportszevezet másik tulajdonosa, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. nem teljesítette vállalásait. Mint kiderült: az elmúlt hetek ütemszerű törlesztései után, a DFC Kft. az egyik nagy hitelezőjének nem tud(ott) határidőre fizetni…

Építőipari munkával

Ezzel kapcsolatban – ugyancsak az Észak-MagyarországbanNagy Béla, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta, azért nem tudja a DFC Kft.-ben elhatározott törzstőkeemelést végrehajtani, mert a DSM Nonprofit Kft.-nek nem áll rendelkezésére az ehhez szükséges összeg (ami lapunk információja szerint 80 millió forint), ugyanis azt az általa vezetett cég többségi tulajdonosától, Miskolc Megyei Jogú Városától ezidáig nem kapta meg. Nagy Béla azt is elmondta, hogy milyen forrásból kívánta biztosítani az előző városvezetés az ehhez szükséges forrást: a DSM területéből egy ingatlanrész eladásával, amelyet annak a cégnek adna el a város, amelyik korábban vásárolt területet a DSM-től (az Andrássy út által határolt telekről van szó), és erre jelenleg egy kereskedelmi célú ingatlan épül. A DSM Nonprofit Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint ennek a teleknek a vevője a vételár második részletetét, amelyet az eredeti szerződés szerint barterben, építőipari munkával egyenlített volna ki, pénzben fizetné meg, oly módon, hogy újabb területet vásárolna a DSM Nonprofit Kft.-től, amelyet aztán azonnal Miskolc Megyei Jogú Városának ajándékozna (a lapunk által megszerzett dokumentumok szerint 246 200 000 forintot fizetne második részletként a vevő).

Nagy Béla azt is elmondta: ahhoz, hogy a szóban forgó összeget megkapja a DSM Nonprofit Kft., két dolognak kell teljesülnie, egyrészt a területen feltárt veszélyes hulladékot el kell szállítani, másrészt a DSM Nonprofit Kft. minden tulajdonosának (Magyar Állam és Cash & Limes Zrt.) hozzá kellene járulnia ahhoz, hogy az újabb terület eladásra kerüljön (úgy tudjuk, hogy a két tulajdonos képviselője abban az esetben támogatná az újabb telek eladását, ha a befolyó vételárból a DSM Nonprofit Kft. többségi tulajdonosa, Miskolc Megyei Jogú Városa kivásárolná őket).

Nincs hozzárendelve

Nagy Béla, a DSM Nonprofit Kft. ügyvezetője a múlt héten arról is nyilatkozott lapunknak, hogy az ügy rendezése érdekében írásban tájékoztatta minderről Miskolc új polgármesterét, dr. Kriza Ákost, és az önkormányzat jogászát is.

– A Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől valóban érkezett tájékoztatás az ügyről, és azóta már volt is egy személyes találkozó, amelyen a város részéről dr. Zsiga Marcell alpolgármester és dr. Szinay Attila jogtanácsos vett részt – válaszolta érdeklődésünkre Orosz Gábor, a miskolci városháza szóvívője. – A helyzet az, hogy újabb, Nagy Béla által a sajtónak még el nem mondott részletek is ismerté váltak előttünk az elmúlt napokban, amelyek tovább nehezítik az ügy megoldását. Hiszen amellett, hogy a Miskolc Megyei Jogú Városának a DSM Nonprofit Kft.-ben tulajdonrésszel rendelkező két céggel is meg kellene egyeznie, el kell szállíttatni a veszélyes hulladékot a már eladott területről. Érdekes szerződésre bukkantunk ezzel kapcsolatban, ugyanis az előző önkormányzati ciklus alatt olyan szerződés született, amelyben az szerepel, hogy a vevő 34 millió forint értékben vállalja a terület veszélyes hulladéktól való mentesítését, míg az e feletti részhez szükséges anyagi forrást az önkormányzatnak kellene biztosítani, ami több tízmillió forintos kiadást jelenthet, és ehhez nincs forrás hozzárendelve. Ez azt jelenti, hogy a DSM Nonprofit Kft. ebből az ügyletből rövid időn belül, ami alatt néhány hetet kell érteni, valószínűleg nem fog olyan összeghez jutni, amiből teljesíteni tudná a DFC Kft.-ben a törzstőke emelést, így valamilyen más forrást kell keresni, és keresi is az önkormányzat arra, hogy megoldja ezt a helyzetet.

ÉM-BCS


Hogyan juthatna pénzhez a DVTK?

eszak | 2010.10.21 10:01
A DSM Nonprofit Kft. csak akkor tud fizetni a DFC Kft.-nek, ha az önkormányzattól pénzt kap.

A Haladás nem az az irány

eszak | 2010.10.20 08:56
Nem a pletykákkal foglalkoznak, hanem a DSM Nonprofit Kft. teljesítésére várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában