Helyi közélet

2010.10.20. 13:36

A szolgálati nyugdíjat féltik

<p>Erdőbénye - A Visegrádi Négyek Csoport Katonai Érdekvédelmi Szervezeteinek 12. konferenciája Erdőbényén.</p>

Az erdőbényei Honvédelmi Üdülő ad otthont a Visegrádi Négyek Csoport Katonai Érdekvédelmi Szervezetei 12. konferenciájának. Az esemény kedden kezdődött és október 21-én ér véget. A konferencián részt vesz egyebek mellett Emmanuel Jacob, a Katonaszövetségek Európai Szervezetének (EUROMIL) elnöke, valamint Bernhard Gertz, az EUROMIL alelnöke is.

Veszélyben a szolgálati nyugdíj

A nyitó előadáson dr. Heiling Ottó, az EUROMIL ügyvezető elnökségi tagja elmondta, a szolgálati nyugdíj rendszerét folyamatos támadások érik, amelynek következtében ez a rendszer vagy megszűnik, vagy jelentősen átalakul. A magyar fegyveres testületek szakszervezeteinek tehát fel kell készülniük arra, hogy kidolgozzanak egy olyan elképzelést, amely meg képes védeni a szolgálati nyugdíj bizonyos elemeit. Európában jelenleg nincs egységes modell a szolgálati nyugdíj rendszerére. Magyarországon jelenleg 25 év szolgálat után vehető igénybe ez a nyugdíjforma, vannak olyan országok Európában, ahol ennél magasabb a leszolgálandó évek száma, és akad olyan ország is, ahol jóval kevesebb. dr. Heiling Ottó felhívta a figyelmet arra, hogy a katonák nagyon speciális körülmények között látják el a feladatukat úgy, hogy közben az utóbbi években a katonák reálkeresete 35-40 százalékkal csökkent. Ha emellett még a szolgálati nyugdíj rendszerét is megszüntetik, akkor felmerül a kérdés, tudnak-e majd olyan embereket találni a jövőben, akik hivatásos katonák szeretnének lenni. Mindezek mellett még annak is fennáll a veszélye, hogy ha a gazdasági válság után újból felvevőképessé válik a magyar munkaerőpiac, akkor nem csupán kevesebben fognak bekerülni a katonai rendszerbe, hanem a meglévő állomány egy része kilép a honvédség kötelékéből.

A konferencián áttekintik a visegrádi országok hasonló jellegű tapasztalatait, majd az esemény végén közös nyilatkozatot fogadnak el a résztvevők.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában