Helyi közélet

2010.10.24. 15:34

A halásziak biztonságáért Sárospatakon

<p>Sárospatak - Többszáz méter hosszan kotorják ki teljesen a sárospataki Radvány-patakot.</p>

A nyár folyamán Sárospatak bodroghalászi városrészét érte a legnagyobb árvízkár. A Radvány-patak kiöntése miatt több ház pincéjét teljesen elöntötte a víz, a kertek tönkrementek. Napokig folyamatosan homokzsákokkal kellett védekezni a városrészben, és a Sárospatakot Bodrogolaszival összekötő út egy szakaszát is le kellett zárni a közlekedés elől a nagy vízállás miatt.

Megemelik a töltést

A nyár folyamán a helyiek közül néhányan nekiláttak a patak medrében és a meder oldalában lévő fák kivágásának. A napokban egy munkagép jelent meg a területen és a mederfalat kezdte lecsupaszítani, kotorni és ezzel együtt a meder falát megmagasítani.

– Egy közös munkáról van szó – mondta lapunknak Aros János, Sárospatak polgármestere. – A terület kettős tulajdonban van, egyrészt a sárospataki önkormányzaté, másrészt pedig az ÉKÖVÍZIG-é. Ezért jelentleg közös munkában folyik a meder teljes kotrása, tisztítása. Több száz méter hosszan megtisztítjuk a medret, hogy az ideihez hasonlkó katasztrófa ne következhessen be a jövőben. Ezzel egyidőben a kiemelt földdel mintegy 40 centiméterrel megmagasítjuk a töltést, ezzel is megelőzve a patak kiöntését. A munkálatok mintegy 5 millió forintba kerülnek. Ebből 3 millió forintot az ÉKÖVÍZIG fedez, a maradék 2 millió forintot az önkormányzat költségvetéséből különítettük el. Bízunk abban, hogy a jövőben lesz pályázati lehetőség arra, hogy ezt az összeget visszanyerjük, de miután a nyár folyamán megígértük a bodroghalásziaknak, hogy megvédjük őket az újabb árvíztől, ezért nem vártunk arra, hogy talán lesz lehetőségünk erre pályázni, hanem addig végezzük el a munkát, amíg még lehet.

A sárospataki polgármester tájékoztatása szerint a munkálatot még több mint egy hétig folynak a területen.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában