Helyi közélet

2010.09.15. 07:58

Veszélyes lehet a megbolygatott salak?

<p>Miskolc - Az építkezés leállt, az egykori szánkódombot ugyanis veszélyes hulladékká nyilváníthatják.</p>

Leállt az építkezés a diósgyőri volt szánkódombnál, ahol egy bevásárlóközpont építkezése kezdődött a közelmúltban. Az ott lakók többször panaszkodtak az építkezés miatt, de elsősorban azért, mert a megmozgatott föld szerintük salakból áll és büdös. Ezért is kérték a zöldhatóság segítségét. Bejelentésük után néhány nappal arra lettek figyelmesek, a munkagépek leálltak. Ezt jelezték is lapunknak. Ezután a zöldhatóságnál érdeklődtünk: van-e a bejelentés és az építkezés leállása közt összefüggés. Kiderült, igen. A vizsgálatok során ugyanis határérték fölötti szénhidrogén származékot találtak. Ezek nem veszélyesek az egészségre, de amíg tovább vizsgálódnak, addig kérték a beruházót, ne folytassa az építkezést – mondta lapunknak pár héttel ezelőtt Hudák Tibor, a hatósági felügyeleti iroda osztályvezető-helyettese.

Minősítés alatt a körtöltés

Az ott lakóktól azt hallottuk, hogy salakkohót szállítottak oda korábban, még a kohászatból. Ezt az osztályvezető-helyettes is megerősítette, mint mondta, nem csak oda, hanem azon a részen több területet is azzal töltöttek fel.

Most arról érdeklődtünk, hol tart a vizsgálat, hiszen az építkezés még mindig áll. Hudák Tibor elmondta: továbbra is vizsgálják, hogy a körtöltés anyaga hulladék, veszélyes hulladék vagy felhasználható föld. 

Most is megerősítette, hogy az egészségre nem jelent veszélyt az ott talált szénhidrogén-származék, hiszen eddig is ott állt évekig. Valamikor az 50-60-as években kerülhetett oda, akkoriban még a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály sem létezett – sorolta. Igaz, a föld, míg nem bolygatták nem volt kitéve környezeti hatásoknak, ezért is van szükség a mostani vizsgálatra – magyarázta. Az majd eldönti, hogy el kell-e szállítani azt vagy sem – tette hozzá.

Mikorra várható eredmény? Körülbelül 70 nap múlva, amennyiben a beruházó nem fellebbezi meg a döntést – válaszolta.

ÉM-SZR


Kapcsolódó cikkek:

Nyolc fa - jogtalan - halála a Bulgárföldön

eszak | 2010.09.13 20:50
Miskolc - Kivágtak nyolc fát Miskolc közterületén, a bulgárföldi üzletsornál, a buszmegálló környékén. Erre az Agorán hívták fel lapunk figyelmét.

Önkormányzati választás 2010 | Nyílt levél a rendőrkapitánynak

eszak | 2010.09.10 17:55
Miskolc - „Az itt élő tisztességesen dolgozó és jó szándékú embereket megdöbbentette az a hír, hogy megkérdezésük és lakossági egyeztetés nélkül Magyarország egyik legnagyobb üzletkomplexumát hozzák létre a diósgyőri városrészben.

Önkormányzati választás 2010 | Sajtótájékoztatót tartott a SZEME az új bulgárföldi Tesco-val kapcsolatban

boon | 2010.09.10 15:58
A Szemléletváltást Miskolcon Egyesület (továbbiakban: SZEME) 3 körzeti képviselőjelöltje fejtette ki véleményét az új áruház építésével kapcsolatban és tárták fel az általuk legfontosabbnak tartott mulasztásokat és kifogásokat ma délután, az Andrássy út mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában