Helyi közélet

2010.09.15. 07:58

Veszélyes lehet a megbolygatott salak?

<p>Miskolc - Az építkezés leállt, az egykori szánkódombot ugyanis veszélyes hulladékká nyilváníthatják.</p>

Leállt az építkezés a diósgyőri volt szánkódombnál, ahol egy bevásárlóközpont építkezése kezdődött a közelmúltban. Az ott lakók többször panaszkodtak az építkezés miatt, de elsősorban azért, mert a megmozgatott föld szerintük salakból áll és büdös. Ezért is kérték a zöldhatóság segítségét. Bejelentésük után néhány nappal arra lettek figyelmesek, a munkagépek leálltak. Ezt jelezték is lapunknak. Ezután a zöldhatóságnál érdeklődtünk: van-e a bejelentés és az építkezés leállása közt összefüggés. Kiderült, igen. A vizsgálatok során ugyanis határérték fölötti szénhidrogén származékot találtak. Ezek nem veszélyesek az egészségre, de amíg tovább vizsgálódnak, addig kérték a beruházót, ne folytassa az építkezést – mondta lapunknak pár héttel ezelőtt Hudák Tibor, a hatósági felügyeleti iroda osztályvezető-helyettese.

Minősítés alatt a körtöltés

Az ott lakóktól azt hallottuk, hogy salakkohót szállítottak oda korábban, még a kohászatból. Ezt az osztályvezető-helyettes is megerősítette, mint mondta, nem csak oda, hanem azon a részen több területet is azzal töltöttek fel.

Most arról érdeklődtünk, hol tart a vizsgálat, hiszen az építkezés még mindig áll. Hudák Tibor elmondta: továbbra is vizsgálják, hogy a körtöltés anyaga hulladék, veszélyes hulladék vagy felhasználható föld. 

Most is megerősítette, hogy az egészségre nem jelent veszélyt az ott talált szénhidrogén-származék, hiszen eddig is ott állt évekig. Valamikor az 50-60-as években kerülhetett oda, akkoriban még a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály sem létezett – sorolta. Igaz, a föld, míg nem bolygatták nem volt kitéve környezeti hatásoknak, ezért is van szükség a mostani vizsgálatra – magyarázta. Az majd eldönti, hogy el kell-e szállítani azt vagy sem – tette hozzá.

Mikorra várható eredmény? Körülbelül 70 nap múlva, amennyiben a beruházó nem fellebbezi meg a döntést – válaszolta.

ÉM-SZR


Kapcsolódó cikkek:

Nyolc fa - jogtalan - halála a Bulgárföldön

eszak | 2010.09.13 20:50
Miskolc - Kivágtak nyolc fát Miskolc közterületén, a bulgárföldi üzletsornál, a buszmegálló környékén. Erre az Agorán hívták fel lapunk figyelmét.

Önkormányzati választás 2010 | Nyílt levél a rendőrkapitánynak

eszak | 2010.09.10 17:55
Miskolc - „Az itt élő tisztességesen dolgozó és jó szándékú embereket megdöbbentette az a hír, hogy megkérdezésük és lakossági egyeztetés nélkül Magyarország egyik legnagyobb üzletkomplexumát hozzák létre a diósgyőri városrészben.

Önkormányzati választás 2010 | Sajtótájékoztatót tartott a SZEME az új bulgárföldi Tesco-val kapcsolatban

boon | 2010.09.10 15:58
A Szemléletváltást Miskolcon Egyesület (továbbiakban: SZEME) 3 körzeti képviselőjelöltje fejtette ki véleményét az új áruház építésével kapcsolatban és tárták fel az általuk legfontosabbnak tartott mulasztásokat és kifogásokat ma délután, az Andrássy út mellett.

Ezek is érdekelhetik