Helyi közélet

2010.09.29. 16:04

Utalják az árvízi támogatásokat Felsőzsolcán

<p>Felsőzsolca - Már utalja a pénzt az önkormányzat azoknak a felsőzsolcai árvízkárosultaknak, akik a házvásárlás mellett döntöttek. A visszaélések kiküszöbölésére ingatlan értékbecslőket rendelnek ki.</p>

Németh Csaba a városháza szóvivője a Független Hírügynökséggel azt közölte: Felsőzsolca önkormányzata már 100 millió forintot átutalt az állami újjáépítési támogatásból azoknak az árvízkárosultaknak, akik a lakásvásárlást választották lakhatásuk megoldására. Az elkövetkezendő hetekben pedig az adásvételi szerződések beérkezésének függvényében további 400 millió forintot fizetnek ki. Felsőzsolcán egyébként új ház (hagyományos, illetve 14 esetben könnyűszerkezetes) építése mellett 71 károsult döntött, ötvenen pedig a lakásvásárlást választották. Sikerült megoldani azt is, hogy a lakásvásárlók ne csak a támogatás 50 százalékát, hanem a teljes összeget megkaphassák, így nem lehet akadálya annak, hogy október 31-éig beköltözzenek új otthonaikba - közölte a szóvivő. Pénteken Felsőzsolcáralátogat Pintér Sándor belügyminiszter, aki jelképesen át is adja az első lakástulajdonosoknak a kulcsokat. A visszaélések elkerülése végett Felsőzsolca Város Önkormányzata minden lakásvásárlásnál független értékbecslőt rendelt ki.

Németh Csaba hozzátette: mint ismeretes az újabb statikai vizsgálatok további 21 házról állapították meg, hogy lakhatatlan vagy gazdaságosan nem javítható, így bontásra ítélték. A júniusi árvíz nyomán a bontásra ítélt házak száma így 204-re nőtt Felsőzsolcán. Az önkormányzat a Katasztrófavédelmi Igazgatóságon keresztül szeptember 21-én jelezte ezt a kormány felé. Hogy az újonnan felvett házak miként vonhatóak az állami kárenyhítési program alá, ezzel kapcsolatban még a kormányzat válaszára vár Felsőzsolca Önkormányzata.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában