Helyi közélet

2010.09.03. 16:50

Szigorú szőlőfelvásárlási feltételek a Tokaji Borvidéken

<p>Tolcsva - Idén először szüret előtt, még a tőkéken függő szőlőfürtöket is ellenőrizni fogják a Tokaj Kereskedőház Zrt. szakemberei. Ezt egy szőlőtermelők számára meghirdetett pénteki fórumon jelentette be az állami tulajdonú cég vezérigazgatója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván.</p>

Kiss István a Független Hírügynökségnek elmondta: erre a lépésre azért van szükség, mert tavasszal - elsősorban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt - sok termelő nem tudta megfelelően elvégezni a növényvédelmi munkálatokat. Emiatt pedig nagyon változó a szőlő minősége. A fertőzött fürtöket egyáltalán nem veszik meg. A termést a cég szakemberei osztályozni fogják, a felvásárlást eszerint vezénylik majd le annak érdekében, hogy a különböző minőségű szőlők ne keveredjenek. Azt külön szankcionálják majd, ha valaki két réteg jó minőségű szőlő közé dugva megpróbálja az eladhatatlan minőségű termését mégis átadni - közölte a vezérigazgató.

Kiss István mindezek mellett elmondta: a szeptember 20-án kezdődő muskotályos szüreten nyolcvan forintot fizetnek a szőlő kilójáért, más korai fajták kilónkénti ára pedig 65 forint lesz majd. Minkét ár magasabb a tavalyinál, ugyanis akkor a muskotály 70, a többi korai szőlő 60 forintot ért. A borvidék meghatározó fajtái, vagyis a furmint és hárslevelű átvételi árairól később születik döntés. A kereskedőház jelenleg 1800 termelővel áll szerződésben és idén összesen 90 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezik.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik