Helyi közélet

2010.09.21. 17:20

Önkormányzati választás 2010 | Off-shore: Pro és kontra

<p>Miskolc - A Fidesz szerint nem lehet tudni, milyen munkáért fizetett az önkormányzat egy off-shore cégnek.</p>

Szocialista vagyongazdálkodás, avagy tízmilliók külföldi off-shore céghez az önkormányzat tulajdonában is álló vállalattól. Ez lenne Káli Sándor új Miskolca?” – kezdte keddi sajtótájékoztatóját dr. Szinay Attila, a Fidesz frakcióvezetője.

Elmondta: a MIK Zrt. – az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő ingatlangazdálkodási cég – és a Hills Holding Kft. 2007-ben megalapították az MBF Hills Kft-t. Ez a cég a miskolci Bodó tetői ingatlanfejlesztésben is érdekelt – magyarázta. Hozzátette: a társaság gazdálkodása rejtve maradt a közgyűlés előtt, abba csak az ingatlankezelő vezetői láthattak bele. Ők azonban – folytatta – Káli Sándor polgármester politikai és szakmai bizalmasai.

Vitatott kifizetések

Dr. Szinay Attila egy könyvvizsgálói jelentést is ismertetett, mely szerint: 2007-ben és 2008-ban, különböző jogcímeken, az MBF Hills Kft. összesen 34 millió forintot fizetett ki különböző cégeknek, köztük a Finbasic Ltd-nek – amely egy Brit Virgin szigeteki off-shore cég – és az ES Management Kft-nek, amelyben az MBF Hills Kft. ügyvezetője is tulajdonos. Hangsúlyozta: a könyvvizsgálói jelentés vitatja a kifizetések jogosságát, a teljesítések valódiságát.

Arról is szólt, hogy 2007-ben az MBF Hills Kft. megbízta az egyik háttértulajdonosát, a Finbasic Ltd-t, hogy a Miskolci Építési Szabályzat módosításában közreműködjön. A napirend írásos változatában azonban a cég nem szerepelt, mint előkészítő – mondta. Ennek ellenére a szabályzat módosításának életbelépését követően a cégnek 51 millió forintot fizettek ki – hangsúlyozta.

A Fidesz miskolci képviselői felszólítják Káli Sándort, számoljon el a kifizetett tízmilliókkal – mondta. A polgármesternek, mint a város vagyonáért felelős tisztségviselőnek tudnia kell, kik állnak a busásan megfizetett off-shore cég és más külföldi érdekeltségű társaságok mögött – fogalmazott. Dr. Szinay Attila szerint felvetődik a bűncselekmény gyanúja, ezért, ha nem kapnak válaszokat, akkor a rendőrséghez fordulnak ebben az ügyben – tudtuk meg.


A MIK Zrt. sajtóközleménye

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármestere megkeresésére a FIDESZ Miskolci Képviselőcsoportjának 2010. szeptember 21-én megtartott sajtótájékoztatóján elhangzottakra az alábbi közleményt tesszük közé:

A miskolci Bodótető ingatlanfejlesztésére valóban létrejött egy közös cég MBF Hills Kft. néven, a Hills Holding külföldi befektető társaság 76 és a MIK Zrt. 24 %-os részesedése mellett 2007. évben.

A társaság a terület fejlesztését a gazdasági válság hatására érdemben nem tudta elkezdeni. A közös társaság működéséhez a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában tagi kölcsönt biztosítottak. A közös cég gazdálkodását áttekintve a MIK Zrt. vezetése több tisztázandó kérdést vetett fel, s azok alapos kivizsgálására a MIK Zrt. vezérigazgatója már 2010 tavaszán szakértőt bízott meg. Az így elkészült szakértői anyagot ismerhette meg társaságunk és Szinay Attila frakcióvezető úr is. Az anyagból az ismerhető meg, hogy a közös társaság - az MBF Hills Kft. - ügyvezetése a tulajdonosok által biztosított tagi kölcsön egy részét vitatható módon használta föl. A könyvvizsgáló jelentésében foglaltakat a MIK Zrt. vezetése és Felügyelőbizottsága már a sajtótájékoztatót megelőzően megismerte, jelenleg is vizsgálja, s az abban tett megállapításoknak megfelelően meg fognak történni a további intézkedések az MBF Hills Kft. ügyvezetése felé, a MIK Zrt. kisebbségi jogainak védelme érdekében.

Miskolc, 2010. szeptember 21.

MIK Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában