Helyi közélet

2010.09.24. 11:21

Önkormányzati választás 2010 | "Miért büntetné a kormány Miskolcot?"

<p>Miskolc - Tompa Sándor: "A miskolciak nem járhatnak rosszul, azért, mert a választáson Káli Sándort és csapatát támogatják."</p>

Az elmúlt napokban több fideszes politikustól elhangzott, köztük Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől is, jó, ha a kormány és az önkormányzat egy nyelvet beszél – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját dr. Tompa Sándor szocialista képviselő. Valóban szükség van erre? – tette fel a kérdést. A helyi adót, az illetékek megosztását, a szakfeladatok normatív támogatását törvények szabályozzák, egyik sem tartalmazza azt a szempontot, hogy milyen színű a támogatandó önkormányzat – válaszolta meg kérdését.

A központi költségvetés fejlesztési forrásairól is beszélt: ez a rendszerváltás óta folyamatosan csökken, az uniós tagság után pedig rohamosan apadt, hiszen a mindenkori kormány érdeke, hogy uniós forrásokból valósuljanak meg a beruházások. A kormány csak az úgynevezett nemzeti önrészt tervezi be a költségvetésbe, amely 5-10 százalék – magyarázta. angsúlyozta: ma egyetlen olyan projektje sincs a városnak, amely tisztán hazai forrású lenne.

Az EU-források felhasználásáról elmondta: 2007-2013-ra elfogadott fejlesztési terve van hazánknak, ebből 110 milliárdot hozott el Miskolc. Ha jó projektjeink lesznek, ha jók a brüsszeli kapcsolatok, miért szükséges az egynyelvűség? – kérdezte. Hangsúlyozta, a futó projektek leállításával a miskolciakat büntetné a kormány.

ÉM

 

Ezek is érdekelhetik