Helyi közélet

2010.09.02. 10:19

Misek Kft.: újabb felvonás

<p>Miskolc - Újabb Misek-üggyel rukkolt elő a Fidesz: az alpolgármester az önkormányzat érdekei ellen cselekedett.</p>

Nem keveset állított szerdai sajtótájékoztatján dr. Szinay Attila a Fidesz miskolci frakciójának vezetője: Mokrai Mihály alpolgármester (a polgármester meghatalmazottjaként) egy folyamatban lévő, a miskolci kórházakat működtető Misek Kft-t érintő bírósági ügybe kívánt belépni, mégpedig az önkormányzat érdekeivel ellentétesen. A bíróság a kezdeményezést – a bírósági végzés másolatát a politikus átadta a sajtónak – elutasította, arra hivatkozván, hogy „a beavatkozni szándékozó önkormányzat nem az azonos érdekű fél pernyertességét kívánja előmozdítani”.

Mivel magyarázza a történteket a városvezetés? – tette fel a kérdést Szinay Attila, választ a polgármestertől kérve. Hozzáfűzte: ki védi meg ezek után a miskolci kórházakat és az ott dolgozókat a szocialista városvezetőktől?

Az előzmények

A történtek előzményéről sokat írt portálunk. Több mint egy éve kezdődött: a Misek Kft. közbeszerzési eljárást indított a kórház területén ellátandó parkgondozási, karbantartási, őrzés-védelmi, hulladékkezelési feladatok ellátására. Korábban a feladatot végző műszaki személyzetet elbocsátották, azzal, hogy a közbeszerzési eljárás során nyertes céggel kötnek majd szerződést. Az elbocsátott dolgozókat tömörítő Kórházszolgálat Műszaki Kft. is indult a közbeszerzési eljáráson, a tendert ők nyerték. Az eljárás egyik vesztese azonban, a Goldmann & Siegel Kft. megtámadta az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, ám azok nem találtak hibát az eljárásban. A cég pert indított a Fővárosi Bíróságon. (Jelenleg szerződés nélkül végzi a műszaki feladatokat a tendernyertes cég.) A per még mindig tart, ebbe kívánt belépni Mokrai Mihály alpolgármester a felperes Goldmann & Siegel oldalán, Szinay Attila szerint az egykori kórházi dolgozókat továbbfoglalkoztató kft-vel szemben, azaz az önkormányzat érdekeivel ellentétesen. A fideszes politikus ennek kapcsán firtatta a városvezetés felelősségét.

54 milliós veszteség lenne

Megkerestük Káli Sándor polgármestert. Veres László, a miskolci önkormányzat sajtószóvivője elmondta, az ügyben Mokrai Mihályt hatalmazta fel, így ő hivatott nyilatkozni.

Az egészségügyért is felelős alpolgármester kijelentette, az okozna évi 54 millió forint veszteséget, ha megkötné az önkormányzat a szerződést a tendernyertes Kórházszolgálat Műszaki Kft-vel. Mokrai Mihály szerint ezt Szinay Attila is tudja, így szerinte ez megint csak egy rosszindulatú politikai támadás a város kórháza ellen.

A közbeszerzési eljárást még a Misek Kft. előző, korábban, a közgyűlés által leváltott ügyvezető igazgatója, Tasnádi Zoltán indította el. Győztesként igaz, hogy a korábbi dolgozókat foglalkoztatni kívánó Kórházszolgálat Műszaki Kft-t hozták ki, de irreálisan magas áron vállalta a munka elvégzését. Olyannyira, hogy ezt nem tudja az önkormányzat kórháza kigazdálkodni. Már a közbeszerzési eljárás kiírását sem egyeztette az önkormányzattal az ügyvezető, többek között ezért is kellett távoznia. A Kórházszolgálat Műszaki Kft. dolgozóinak tovább foglalkoztatásának módját jelenleg vizsgálja a Misek Kft. menedzsmentje.

Felbontott szerződések

Megjegyeztük, a közbszerzési döntőbizottság nem talált hibát az eljárásban.

Mokrai Mihály hangsúlyozta, szerinte mégis valójában „megnyerették” velük. Az alpolgármester szerint azonos körbe tartozó egészségügyi vállalkozásokról van szó, amelyek különféle szolgáltatásokat működtetnek a kórházon belül.Ezen  körbe tartozó szerződések közül többet sikerült felbontani a közelmúltban - tette hozzá.

Mindent megteszek, hogy ne érje kár az önkormányzatot és a kórházat. Ha meg kellene kötni a szerződést (tíz év alatt a kifizetendő összeg meghaladná az egymilliárd forintot), lemondok, ezt már korábban is kijelentettem az ügy kapcsán.

Mokrai Mihály hangsúlyozta, a perbe való belépést látta egyik megoldásnak, de a bíróság ezt nem engedélyezte. Mint mondta, jelenleg megállapodást kötöttek a Goldmann & Siegel Kft. ügyvédjével, hogy a miskolci önkormányzat érdekeit is képviselje a perben, hiszen pernyertesség esetén lehetőség nyílna új közbeszerzési eljárás kiírására, mely csak a kórház gazdasági érdekeit tartaná szem előtt.

ÉM-HM

X Centrumos -ügy

Egy korábbi Misek kft.-s ügy: augusztus elején sajtótájékoztató keretében adták hírül a miskolci ellenzéki Fidesz és KDNP frakciók, hogy a Misek Kft. ellen felszámolási eljárási kérelmet nyújtott be az X Centrum Kft.: 782 420 forint késedelmi kamat meg nem fizetése miatt, és ezzel akár el is lehetetlenítheti a miskolci kórházak működését. Mindezt dokumentummal, a felszámolási kérelem másolatával is bizonyitották. (A cég vezetője Bernáth Attila, aki az MSZP miskolci választmányának elnöke is). A Fidesz szerint Bernáth Attila az X -Centrum Kft.-t több áttételen át a közgyűlés tudta nélkül vásárolta meg, a döntést Káli Sándor polgármester (az MSZP városi elnöke) hozta meg és hitelesítette. Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója lapunknak augusztusban úgy nyilatkozott: az ügylet nem titokban történt, azonban összegszerűségére (1,2 millió forint) és jelentőségére tekintettel szabályaik szerint nem igényelte a közgyűlés jóváhagyását. (Nyilatkozata a Borsod Online-on) Káli Sándor polgármester később azt nyilatkozta, szakmai és jogi kérdésekről van szó, így nem kíván beleszólni a cégek belügyeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában