Helyi közélet

2010.09.20. 15:25

Mentik, ami menthető

<p>Tolcsva - A vártnál nagyobb, negyven százaléknál is nagyobb terméskiesést jeleznek előre a szőlészek Tokaj-Hegyalján.</p>

Az előre jelzettnél is nagyobb a baj, helyenként negyven százalékot is meghaladó terméskiesést vár a Tokaj Kereskedőház Rt. az idei szüretkor – mondta el Marcinkó Ferenc, a Tokaj Kereskedőház Rt. termelési és műszaki igazgatója.

– Az elmúlt két hétben leesett csapadék következtében a korai fajták kirepedeztek és elkezdtek rohadni – mondta Marcinkó Ferenc. – Most várjuk a szárazabb időjárási periódust, hogy megkezdhessük a muskotályos- és a korai fajták szüretét. Menteni kell, ami még menthető, ezért szeptember 24-én kezdjük a korai fajták szedését és átvételét. Azt már most is látjuk, hogy az eddig tervezettnél is nagyobb lesz a terméskiesés, a muskotályosból például a tervezett 10 ezer mázsa helyett legfeljebb 4-5 ezer mázsát tudunk majd leszüretelni. Ha most jönne egy szárazabb, szelesebb periódus, az talán még az aszúsodásnak kedvezne. Az átvételi árak idén emelkedni fognak, a kisebb termést azonban ez nem fogja kompenzálni.

-BG-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában