Helyi közélet

2010.09.03. 17:10

Lassan minden házra tető kerül Bánrévén

<p>Bánréve - Néhány nap múlva befejeződnek a helyreállítási munkálatok a Borsod megyei Bánrévén, ahol két hónapja jégeső pusztított. Segítségre azonban továbbra is szükség ven. A károk felszámolásához az önkormányzat és a település lakói eddig nem kaptak állami segítséget.</p>

Bánrévén július 3-án pusztított a hatalmas jégeső, szinte minden ház megsérült. Azóta a kárt szenvedett 350 épület többségét sikerült helyreállítani. Az utolsó tönkrement tetőszerkezeteket most javítják. Ehhez a napokban a Magyar Vöröskereszt és egy hazai tetőcserépgyártó cég közös adománya is hozzájárult, a tetőfedő anyag 17 épület befedésére elegendő. Ilyen adományt azok a tulajdonosok kaptak, akiknek sem pénzük, sem biztosításuk nem volt. Legtöbbjüknél két hónapig fedte fólia a tetőt. Az egyik érintett, Strekáf Zsolt a Független Hírügynökségnek elmondta: majdnem minden héten volt komolyabb beázásuk, ezért az egész tetőszerkezet, a födém és a lakás belseje is elázott.

A település, valamint a kárt szenvedett lakók eddig semmilyen állami támogatást nem kaptak. A felújításokat a tulajdonosok a biztosítótól kapott pénzből, valamint adományokból végezték el. Hajdú Gábor polgármester azt mondta: a természetbeni juttatások értékét megbecsülni sem tudja. Sok használt építőanyag érkezett a településre, de új építőanyagot is ajánlottak fel segítőkész cégek és segélyszervezetek.

A polgármester elmondta: a kárt szenvedett 350 házból körülbelül 30 nincs még kész, de ezek közül 17-et a csütörtökön érkezett vöröskeresztes adomány segítségével be tudnak fedni a tulajdonosaik. A polgármester szerint a településnek a beadott vis maior pályázaton felül legalább 30 millió forintos támogatásra lenne szüksége. Ezt a pénzt elsősorban a veszélyes hulladéknak számító pala elszállítására fordítanák, de elmondása szerint a lakosságra is ráférne a segítség, mert sokan kényszerűségből a téli tüzelőre félretett pénzből javították meg a tetőt és közeledik a hideg időszak.

- Független Hírügynökség -


Címkék#bánréve

Ezek is érdekelhetik