Helyi közélet

2010.09.24. 19:54

Újranyitnak a kisposták a megyében is

<p>Komlóska, Miskolc, Semjén, Vadna - Májer József, polgármester: "A demokrácia nem lehet létszámfüggő."</p>

A Magyar Posta a 2003-2004-ben bezárt kisposták fokozatos újranyitását tervezi ott, ahol erre a helyi közösség is igényt tart. Szeptember 24-én a vadnai posta megnyitása ennek immár a negyedik állomása. A 2003-2004-ben bezárt kisposták újranyitása kapcsán, a postai szolgáltatások iránti igények és az önkormányzati közreműködés lehetséges formáinak összehangolása érdekében a Magyar Posta párbeszédet kezdeményezett az országos önkormányzati szövetségekkel és az önkormányzatokkal. Újranyitás azokon a kistelepüléseken várható, ahol 2003-2004-ben a mobilposta program bevezetése kapcsán került sor postabezárására és ahol a lakosságszám jellemzően 300 és 600 között van. Ahol a helyi közösség számára bevált a mobilposta szolgáltatás, ott megmaradhat a jövőben is.

A pénteki megyeházi találkozón Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke áttekintte az elmúlt hét évben történteket. Elmondta a Zempléni Településszövetség, Komlóska köszség és számos kistelepülés sokat küzdött a kispostákért, mely mozgalomhoz 911 település csatlakozott, 60 630 aláírást gyűjtöttek össze. Képviselőként több törvénymódosítási javaslatot is benyújtottak. Az elnök hangsúlyozta: nem csupán a szolgáltatás hiányzott, a postahivatalok az apró települések „agórájaként” is üzemeltek, ahol hasznos információkhoz juthattak az emberek. A vidék esélyegyenlőségének kiemelésére idézte Májer József, a Zempléni Településszövetség elnökének mondását: „A demokrácia nem lehet létszámfüggő”.

Perek és eredmények

Az eltelt évek küzdelmeit ecsetelte Májer József a településszövetség elnöke, Köteles László, Komlóska polgármestere, Kalmár László, a Magyar Posta korábbi vezérigazgató helyettese. Dr. Kovács János, megyei főjegyző elmondta a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a Magyar Posta Zrt. a negyedszeri pervesztés után elismerte törvénysértő mulasztásait, de a mai napig sem erkölcsi sem anyagi kártérítést nem nyújtott a kisfalvaknak. Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója hozzászólásában hangsúlyozta: gondolkodásmódbeli váltás kövezkezett be a kormányzásban és ennek megfelelően az egyik legnagyobb állami cégben. A gazdasági működőképesség megőrzése mellett fontos szerepet kapott a vidékfejlesztés segítése. Nem csupán arról van szó, hogy, ahol igénylik és a feltételek is adottak ismét megnyílhat a hivatal. A mobilposta korlátai mellett ezeknek a fontos közösségi tereknek a kialakításával szeretnék kihasználni a kisposták szolgáltatás bővítési lehetőségeit is – utalt rá a vezérigazgató. A kisposták bezárása elleni küzdelem állomásairól és eredményeiről, együttműködési szándékukról nyilatkozatot fogadtak el a jelenlévők.

Az első újranyitó kisposták:

1. Küngös, Veszprém megye (2010. augusztus 30.)
2. Semjén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye (2010. szeptember 14.)
3. Sárkeszi, Fejér megye (2010. szeptember 20.)
4. Vadna, Borsod-Abaúj-Zemplén megye (2010. szeptember 24.)
5. Tornanádaska, Borsod-Abaúj-Zemplén megye (2010. szeptember 28.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában