Helyi közélet

2010.09.28. 13:39

"Az emberélet a legfontosabb"

<p>Olaszliszka - Dr. Illés Zoltán szerint ötmilliárd forint elég lenne a borsodi árvízi megelőzésre.</p>

Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkárát hétfőn egy olaszliszkai rendezvény előtt kérdeztük arról, hogy áll a helyzet a felsőzsolcai árvízzel kapcsolatos ügyek vizsgálatával.

– Napnál is világosabb, hogy a felsőzsolcai árvízért javarészben a meggondolatlan beruházások a felelősek – mondta dr. Illés Zoltán. – Pár évtizeddel ezelőtt hasonló árvíz volt a Sajó térségében, ami csak egy pár házat érintett, mert a víznek volt hova terjeszkedni. A település körzetében a nagyáruházak építésénél azonban feltöltötték az árteret, ráadásul az autópálya sem megállította az áradatot, hanem egyenesen rátolta a vizet Felsőzsolcára. Az autópálya mögött nincsenek meg a megfelelő átereszek, ahol van, ott sem tud megfelelően lefolyni a víz. Most készülnek azok a tervek, amelyeknek a jóvoltából egy hasonló árvíz esetén vissza lehet vezetni a vizet a Sajóba. Jelenleg is megvan az a mintegy 400 millió forint, amivel meg tudták volna oldani a hidak megfelelő keresztmetszetének a kialakítását és a körgát megépítését. Az a meggyőződésem, hogy ilyen és hasonló esetekben nem szabad hivatkozni a természetvédelemre, Natura 2000-re és más hasonló programokra. Ha mérlegre kell tenni a természet- és az ember védelmét, akkor az utóbbi élvez elsőbbséget. Az emberélet a legfontosabb.

5 milliárdból megoldható

– Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy összesen ötmilliárd forintból megoldható lenne egész B.-A.-Z. megye árvízi védekezése a gátak kiépítésétől kezdve a záportározókig. Azt tessenek elképzelni, hogy az előző kormány ideje alatt csak ebben a megyében a gazdák összesen 85 milliárd forintnyi termékdíjat nem fizettek be az államkasszába. Ebből majdnem hússzor meg lehetett volna oldani a megye árvízvédelmét és még ipari fejlesztéseket is meg lehetett volna valósítani. Vissza fogom állítani a termékdíjak beszedését, ellenőrzését, és nem lesz többé semmiféle jogtalan visszaigénylés – mondta a környezetvédelemért felelős államtitkár.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában