Helyi közélet

2010.08.03. 15:20

Vége a temetőrongálásoknak

<p>Miskolc - Hétfőn adják át az avasi temetőt körülölelő kertítést: az IVS első szakaszának beruházásaként készült el.</p>

Néhány nap múlva (pontosabban augusztus 9-én, hétfőn) adják át az avasi templom kerítését, ezt megelőzően tartott ma bejárással egybekötött sajtótájékoztatót Fedor Vilmos alpolgármester, Hangó István református lelkész, Rudolf Mihály építész és a terület önkormányzati képviselője, Cseh László. Fedor Vilmos hangsúlyozta, a kerítés építésének apropója egy sajnálatos esemény volt: néhány évvel ezelőtt megrongálták a műemléktemplom falát, és ezzel is egyértelművé vált, megjelentek a vandálok a környéken. Ezért pályáztak a beruházásra, mely térfigyelő rendszerrel is kiegészül majd. Az alpolgármester elmondta, 46,5 millió forintba került az építkezés, ebből 39,5 milliót az unió, a fennmaradó részt az egyház finanszírozta.

Fából és kőből

A sajtó munkatársai ezután végigsétáltak a kerítés mentén, miközben annak tervezője, Rudolf Mihály építész magyarázta el, mit látunk. A kerítés azért épült, hogy megóvja a templomot és a műemléktemetőt, ahol olyan hírességek nyugszanak, mint például Palóczy László, Szemere Bertalan vagy a Latabár család. Az avasi templom 600-700 évvel ezelőtt sánccal volt körbevéve, erre a vonalra épült most a kerítés, mondta Rudolf Mihály, mely az egyik szakaszon fából, a hegy felé haladva kőből készült. Mintája rímel a templom fapadjaival. Több kaput is építettek rá, a bejárás során ezeket is megnézhettük, valamint a kerítés elé épített kőoszlopokat, melyekre később mellszobrokat is állíttathat a város. A kerítés egyébként a belvárosi rehabilitáció részeként az IVS első szakaszának beruházásai közé tartozik. A második szakasz elemeként sétány épül majd a kerítés mellé, amely a Szent István térről indulna.

- ÉM-HM -


Bekerítik az Avasi temetőt

eszak | 2010.07.28 12:08
Miskolc - Bekerítik a temetőt, hogy megvédjék a rongálóktól a sírokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában