Helyi közélet

2010.08.11. 18:02

Átlátható, ha az adatok elérhetők

<p>Az átláthatóság azt jelenti, mennyire érhetők el az önkormányzatok gazdálkodási adatai.</p>

A fővárosi kerületek és a 23 megyei jogú város gazdálkodását vizsgálta a Progresszív Intézet, melyről keddi lapszámunkban részletesen írtunk. Olvasóink kérdezték tőlünk, hogy az önkormányzatok működésének átláthatóságát jellemző adat tulajdonképpen mit takar. Gyömöre Máté, az intézet elemzője lapunknak elmondta: vizsgálódásaik során több forrásból dolgoztak. Ezek törzsét négy nagyobb csoport alkotta: a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa, az Állami Számvevőszék egyes vonatkozó jelentései; a kiválasztott települési önkormányzatok saját honlapjain található rendeletek, elszámolások és adatnyilvántartások, végezetül az önkormányzati szervek az intézet külön kérésére szolgáltatott adatai.

Az innen befolyó adatok alapján minden egyes önkormányzatnál megnézték, hogy az adatok hány százaléka érhető el. Ezeket összevetették az összes szükséges adattal, és az így kapott hányados alkotta meg az átláthatósági mutatót. Vagyis, aki 100 százalékot kapott, az a kért összes adatot rendelkezésre bocsátotta, de aki csak 49-et, az az adatok csaknem felét. Fontos, hogy miből állt össze az adatsor. 11 indikátor esetében 5 év adatait vizsgálták, így aki egy-egy év esetében nem közölt adatot, már az is 100 százalék alatt teljesített, tette hozzá az elemző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában