Helyi közélet

2010.08.18. 08:18

Túl sok az áramkimaradás

<p>Budapest, Miskolc - Egységes szabályozást vezetne be a katasztrófavédelem az áramkimaradások esetére.</p>

Egyeztetést hívott össze a pusztító, áramkimaradást okozó viharok miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Magyar Energia Hivatal: a két intézmény az áramszolgáltatókkal tárgyalna a napokban a hétvégi viharok okozta károk helyreállításról és a kritikus zónák biztosításáról. A katasztrófavédelem törvénytervezettel rendezné a kritikus infrastruktúrák helyzetét.

Több mint 100 lakásban még vasárnap délelőtt sem volt áram Veszprém megyében a péntek éjjel pusztító vihar miatt. A hétvégén a megyében összesen 19 településen keletkezett teljes vagy részleges áramkimaradás. Vasárnap Szabolcsban pusztított a vihar, itt hétfőn délután még tizenhét településen, azaz 9800 fogyasztónál nem volt áram. A hálózat helyreállításán az E-on 200 munkatársa dolgozott ma délután.

Konkrétum csak később

 Szerettünk volna konkrétumokat megtudni a tervezett változásokról az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, de Töttős Györgyi szóvivő lapunknak azt mondta, konkrétumokkal csak az egyeztetés után tudnak szolgálni. Annyit azonban elárult, három oka is van a szolgáltatók összehívásának. Az egyik az az uniós szabályozás, melynek hazánknak is meg kell felelnie. Az ezzel kapcsolatos törvénymódosítások októberben kerülnének a parlament elé. A másik, hogy az utóbbi hónapokban szokatlanul szélsőséges időjárásnak lehetünk tanúi, többszörösére növekedtek a viharok, jégverések vagy árvizek miatti riasztások, mint az elmúlt években. A harmadik ok pedig, hogy a katasztrófavéddelem mint hatóság szeretne egységes szabályozást bevezetni, aminek következtében az országban minden fogyasztó ugyanazt a szolgáltatást kapná attól függetlenül, hogy melyik településen él, és hogy ki az áram szolgáltatója. A szóvivő hozzátette: a katasztrófavédelem szerint a jól működő közszolgáltatás a közbiztonság alapja, és ennek érdekében a szolgáltatókkal még az eddigieknél is összehangoltabb együttműködésre van szükség.

Kidőlnek a fák, lopják a fémet

Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója lapunknak leszögezte: amiben lehetett, eddig is szorosan együttműködtek a katasztrófavédelem szakembereivel. A személyi feltételeik is megvannak ahhoz, hogy áramkimaradás esetén minél hamarabb visszaállítsák a szolgáltatást. Az utóbbi idők extrém időjárása miatt azonban még több területen szükséges az összehangolt kárelhárítás. Az egyik legsúlyosabb gond, hogy a magán- és közterületeken álló fákat, növényeket nem gondozzák kellőképpen a tulajdonosok, hívta föl a figyelmet. (Az áramszolgáltató gyakran kényszergallyazást kénytelen végezni.) Egy-egy vihar után épp az okoz több órás áramkimaradást, hogy a fák a vezetékekre zuhannak, ezt a súlyt pedig a villanyoszlopok nem bírják el és kidőlnek. Az áramszolgáltató, mivel nem hatóság, nem tudja kikényszeríteni a fák szakszerű gondozását, ezért a jövőben ehhez a katasztrófavédelem segítségét fogja kérni, jelezte Boross Norbert, hozzátéve: szintén hatalmas probléma a színesfémlopás és a transzformátorolaj lopása. Ami a tolvajnak néhány száz forint haszon, az a szolgáltatónak több milliós kár, a fogyasztónak pedig sokszor 2 napos áramkimaradás. Boross Norbert a büntető törvények szigorításában látja a megoldást. Mint megtudtuk, ebben az évben saját hibából történt károkozás miatt az ÉMÁSZ-nak nem kellett kártérítést fizetnie, azonban egyéb szolgáltatások elmaradásáért kötbért igen. A szolgáltató a jövőben nem kíván változtatni a bejelentés utáni hibaelhárítás kezdetének határidején, a kommunikációs igazgató szerint a mostani határidők reálisak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában