Helyi közélet

2010.08.04. 08:51

Szaküzletekben árulták a másolt programokat

<p>Több mint 30 millió forint értékben foglalt le másolt számítógépes programokat és navigációs rendszereket a Vám- és Pénzügyőrség egri és gyöngyösi számítástechnikai üzletekből. Az egyébként legálisan működő szakboltokban az eladásra kínált és javításra beszállított asztali és hordozható számítógépekre nem eredeti, hanem másolt programokat telepítettek fel.</p>

Varga Zoltán, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense a Független Hírügynökséggel azt közölte: az egri vámhivatal munkatársai számítástechnikai programok és navigációs rendszerek gyártásával foglalkozó cégek képviselőivel közösen ellenőrizték az egri és gyöngyösi számítástechnikai üzleteket július végén. Az akció során hét szakboltban találtak szabálytalanságokat a vámosok. A szakértők elsődleges megállapításai szerint az eladásra kínált hordozható és asztali számítógépeke másolt programokat telepített fel valaki. Ugyanezt tették a lefoglalt navigációs rendszerekkel is. Ezért a Vám- és Pénzügyőrség szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen. Egyelőre ugyanis nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az üzletben dolgozók közük kik és milyen mértékben követték el a bűncselekményt. Varga Zoltán hozzátette: a hét, egyébként legálisan működő szaküzletből összesen több mint 30 millió forint - pontosan 31.198.406 forint - értékben foglaltak le a pénzügyőrök merevlemezeket és szoftvereket.

Szintén szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt indítottak eljárást a vámosok egy bogácsi és egy kiskörei szórakozóhely tulajdonosa ellen is, ahol másolt CD-ről szolgáltatták a zenéket. A szórakozóhelyeken összesen 780 lemezt foglaltak le a fináncok. Ezek értéke az elsődlegesen adatok szerint mintegy 780.000 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában