Helyi közélet

2010.08.04. 13:40

Már épülnek az első házak

<p>Felsőzsolca - Szerda délelőtt letették a négy ház alapkövét, rekordidő, negyven nap alatt készülhetnek el Felsőzsolcán.</p>

Már állnak a házak alapjai, sőt, néhány sornyi téglát is felhúztak rá a munkások, láthattuk ma az építkezés helyszínén Felsőzsolcán. Azokról a Bem utcai szociális bérlakásokról van szó, amelyek építéséről beszámolt lapunk: két telken négy ház épül, nyolc árvízkárosult család költözhet be hamarosan. Tegnap tartották az ünnepélyes alapkőletételt (ez esetben megbocsátható, hogy nem az első „kapavágás” előtt), az eseményen részt vettek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mellett az építtetők is: a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum képviselői.

Negyven nap alatt

Wáberer György alapító elmondta, a tíz legnagyobb magyar fuvarozó cég összefogásáról van szó. Egy hónappal ezelőtt állapodtak meg arról, hogy Magyarországon tankolnak, így a körülbelül 20 millió liter benzin jövedéki adója itthon marad. Ennek fejében egyeztek meg a Kormánnyal, hogy a befolyt pénzt (egy év alatt két milliárd forint körüli összegre számítanak) az árvízkárosultak javára ajánlják fel. A fórum tíz felsőzsolcai ház megépíttetését is felvállalta, ezek közül tették le nyolcnak az alapkövét ma. További kettő azon a környéken épül majd, ahol elődjeik az árvíz következtében összedőltek. Wáberer György még hangsúlyozta, a leendő otthonok rekordidő, negyven nap alatt épülnek fel.

Matolcsy György miniszter beszédében az összefogás példáját emelte ki. Megerősítette Wáberer György szavait, miszerint a Kormány az árvízalapba teszi a jövedéki adóként befolyó összeget. Konkrét számot is mondott, az elmúlt egy hónapban 250 millió forint kerülhetett az alapba a tíz társaság felajánlásaként.

Scheer Sándor, a kivitelező, Market Építő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, önköltségi áron építik a házakat. Példájuk alapján további vállalkozók csatlakoztak hozzájuk, több partner ajánlotta fel segítségét például a beszállítás területén.

Élő webkamera

Az építkezés egyébként mindeki által figyelemmel kisérhető. Élő webkamerás kép mutatja több honlapon, többek közt az építtető fórumén, (www.nov2010.hu) ahol egy számlálón a felajánlott jövedéki adó mennyiségének állása is megtekinthető.

Felsőzsolca polgármesterét arról kérdeztük, hogyan sikerült szupergyorsasággal beszerezni az építkezéshez szükséges engedélyeket. Fehér Attila elmondta, viszonylag kevés szakhatósági engedélyre volt szükség. Ő maga vitte Ongára a kérelmeket elmúlt pénteken (azért Ongára, mert a terület az önkormányzaté, így ők maguk nem adhattak ki maguknak engedélyt), szerdára már meg is voltak a jogerős papírok. Bízik benne, mondta, hogy a többi ház esetében is fel lehet gyorsítani – ha nem is ennyire rekordgyorsaságúra – az engedélyeztetési eljárást. Megemlítettük, a szomszéd utcákból megkeresték lapunkat, hogy őket nem értesítették az építkezésről, holott a törvény szerint kellett volna. (lsd. hétfői és keddi lapszámainkat. – a szerk.) Fehér Attila szerint viszont nem kellett. Nem szomszédokról van szó, jegyezte meg, hiszen köztük van az út, valamint önkormányzati területek. Vagyis értesítési kötelezettségük nem volt.

 - ÉM-HM -

Időre elkészülhetnek

– Hogy áll a további, közel kétszáz összeomlott ház építése? – kérdeztük még Fehér Attila polgármestert. Elmondta, folyik a benyújtott kérelmek feldolgozása, az esetek több mint felénél a biztosítók döntése hiányzik, és néhány jogi természetű probléma is akad. A korábbi több tucatnyi mintatervek száma tizenötre szűkűlt, ezekből választják majd ki a terveket, folyik a beárazás, a kivitelezők keresése is.

– Igyekszünk minél hamarabb végezni ezekkel a feladatokkal – mondta. – Az engedélyeztetési eljárás felgyorsítása érdekében a közigazgatási hivatal kihelyezett munkatársai a helyszínen dolgoznak.

Fehér Attila úgy kalkulál, augusztus 20-a után kezdődhetnek tömegesen az építkezések, szerinte a korábbi félelmek ellenére a megadott határidőre el tudnak készülni az új házak.

 

 

 

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában