Helyi közélet

2010.08.07. 13:39

ÉM-interjú: Turjányi Miklóssal, a Zempléni Fesztivál igazgatójával

<p>Sárospatak - Turjányi Miklóssal az utolsó simítások előtt beszélgettünk a fesztiválról.</p>

Augusztus 7-21. között rendezik meg sárospataki központtal a Zempléni Fesztivált.

Van olyan vezérfonal, amire ,,fel lehet fűzni” a mostani fesztivált?

 - Turjányi Miklós: A fesztivál megalakulása óta a vezérfonal a magas színvonal. A Liszt Ferenc Kamarazenekar úgy hagyta ránk a fesztivált, hogy nem engedhettük lejjebb az általuk is nagyon magasra emelt mércét. Az első két évben a tradíció és a megújulás volt a szlogenünk, ezért igyekeztünk a programkínálatot úgy bővíteni, hogy színesebbé, fesztiválosabbá váljon a rendezvény. Rolla Jánosék idejében a Liszt Ferenc Kamarazenekar volt a házigazda, ezért a programok is inkább családiasabbak voltak. Most a Budafoki Dohnányi Zenekar az alapműhely, ezért a szimfonikus művek minden esetben jelen vannak a repertoáron. Ebben az évben a nyitókoncert és a programsorozat közepén Verdi Requiemje képviseli be majd a szimfonikus vonalat. Ezen kívül tekintettel vagyunk az évfordulókra. Idén Erkel- és Chopin-évforduló van, ezért mindkét zeneszerző emlékének adózunk műveik megszólaltatásával. A másik vezérfonal pedig az, hogy igyekszünk fiatal művészeknek bemutatkozási lehetőséget adni. Így került a programba Tihanyi Zsuzsanna zongoraművész is. Idén erre a vonalra ráerősítve elindítjuk a Zempléni Talentum elnevezésű minifesztivált, amelynek a fődíja egy önálló koncert a jövő évi programban.

A korábbi sárospataki dixielandfesztivál is immár a Zempléni Fesztivál programjában található.

 - Turjányi Miklós: A patakiak már korábban jelezték, hogy anyagi okok miatt a hagyományos dixielandfesztivált nem tudják megrendezni. Ezért kísérleti jelleggel már tavaly is beemeltük a programba. Ez nem áll tőlünk messze, hiszen egyrészt a jazz és a dixieland a korábbi években is jelen volt a fesztivál programjában, másrészt ezekkel a zenekarokkal egyéb rendezvényeken is szoktunk együtt dolgozni, így örömmel emeltük be ezt az eseményt is a fesztiválba. Aki erre a műfajra kíváncsi, az nem azért látogat el ezekre a koncertekre, mert valaki valamilyen címen rendezi, hanem azért, mert igényes, jó zenét akar hallani értő muzsikusoktól.

Az idei fesztiválprogramban a kiállítási vonal erősen kötődik a Sárospataki Képzőművészeti Szabadiskolához.

 - Turjányi Miklós: Ez a fesztiválhoz kötődő képzőművészeti ágazat az utóbbi években nem működött olyan erősen, mint szerettük volna. Ezért kértük meg a Sárospataki Képzőművészeti Szabadiskola vezetőjét, Csetneki Józsefet, hogy szakértőként működjön közre. Vele és Lugossy Lászlóval már korábban is dolgoztunk együtt, ráadásul mindketten Sárospatakon élnek, a szabadiskola zárókiállítása évek óta a fesztivál programjának része, ezért kézenfekvőnek bizonyult a mostani munkakapcsolat. Örülünk ennek az együttműködésnek, ami a jelek szerint eddig jól működik. Ha pedig ez így van, akkor azon leszünk, hogy a későbbiekben is folytassuk a közös munkát. A fesztivál programjában természetesen az általunk rendezett öt tárlaton kívül egy tucatnyi más kiállítást is ajánlunk a közönségnek.

Idén milyen újdonsággal rukkol elő a Zempléni Fesztivál?

 - Turjányi Miklós: Jövőre lesz húsz éves a fesztivál. Ebből az alkalomból a közönséget kérjük meg arra, szavazzanak, ki az a 10-15 előadó, akiket szeretnének viszontlátni jövőre azok közül, akik már megfordultak itt az elmúlt közel két évtizedben. Több helyen is lehet majd szavazni és igyekszünk a közönség igényeit ki is elégíteni.

Ezek szerint akkor jövőre is lesz fesztivál?

 - Turjányi Miklós: Azon leszünk. Sajnos ezen a téren rengeteg a bizonytalanság. Nemrégiben 2010-et meghirdették a fesztiválok évének. Azt hittük, ez konkrét támogatásokban is megnyilvánul, de a legtöbb esetben csalódnunk kellett az előzetes ígéretekben. Szeretnénk, ha tovább élne ez a fesztivál, és a jelenlegi kormány már tett arra utalásokat, hogy nem kell aggódnunk. Európa jónéhány országában a tradicionális fesztiváloknak nem kell aggódniuk, a kormányok évekre szóló szerződésekkel biztosítják az anyagi bázist. Az ilyen jellegű rendezvényekre nem lehet bizonytalan ígérgetésekkel előadókat lekötni. Természetesen szeretnénk optimisták lenni, ezért abban gondolkodunk, hogy jövőre az összes eddigi fesztiválhelyszínt bevonjuk a programba, ami egy sokkal monumentálisabb fesztivált ígér még az ideinél is.

Bánhegyi Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában