Helyi közélet

2010.08.22. 16:35

Közösen járőröznek rendőrök, erdészek és mezőőrök Putnokon

<p>Putnok - Közösen járőröznek az erdészek, a mezőőrök és a rendőrök a következő hónapokban, hogy elejét vegyék a termény- és falopásoknak Putnok környékén.</p>

Az első közös munka a hét elején volt, azóta több tolvajt sikerült elfogni, a tulajdonosok pedig visszakaphatták terményüket, vagy fájukat. A szabálysértési törvény módosítása augusztus 19-én lépett érvénybe, mostantól a legkisebb bűncselekményért elzárásra ítélhetik még a fiatalkorút is.

A borsodi gazdálkodók nap mint nap átélik, hogy hiába dolgoznak megállás nélkül, a tolvajok miatt nem tudnak annyit betakarítani, amennyi a földjükön megterem. Sokan már nem is fordulnak a rendőrséghez, mondván, úgysem találják meg a tolvajt.

Ezen akarnak változtatni Putnok környékén. A rendőrség a mezőőrökkel, és az erdészekkel a jövőben közösen próbál fellépni a termény- és fatolvajokkal szemben. Gulyás István, az Északerdő Zrt. Sajó-völgyi Igazgatóság kerületvezető erdésze a Független Hírügynökségnek elmondta, "több szem többet lát" elvein mindenki mozog a maga területén, végzi a munkáját, és tájékoztatják egymást, ki mit látott.

A terepjárók és a quadok a legnehezebben elérhető helyekre is eljutnak. A közös járőrözés egy hete tart, máris eredménnyel. Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap a Független Hírügynökségnek elmondta, több kukorica-, krumpli- és fatolvajt sikerült a helyszínen elfogni. Az ellopott érték egyik esetben sem érte el a húszezer forintos értékhatárt, de a közös szolgálatellátás eredményeként a tulajdonos még aznap visszakaphatta értékeit, illetve a rendőrök a szükséges eljárást megindították.

Három napja, augusztus 19-én lépett életbe a szabálysértési törvény módosítása. Eszerint bármilyen kis értékű lopásért akár elzárásra is ítélhetik a tolvajt, még akkor is, ha nincs tizennyolc éves. Ha többször rajtakapják, súlyosabb büntetést kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában