Helyi közélet

2010.08.09. 12:50

Felszámoltatná a kórházakat az MSZP-s cége?

<p>Miskolc - A Fidesz és a KDNP sajtótájékoztatón keresztül kéri Káli Sándor polgármester magyarázatát az ügyre.</p>

Szocialista politikus támadása a városi kórház ellen, azaz felszámoltatnák a Semmelweis és a Diósgyőri kórházat üzemeltető gazdasági társaságot: ezzel a hosszú címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt Szinay Attila a Fidesz- és Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője. Elmondták, az X-Centrum Kft.-t – amely nettó 9,5 millió forint értékben kötött megbízási szerződéseket a két városi kórházat működtető MISEK Kft.-vel – 2007-ben alapították, benne a Miskolc Holding Zrt.-nek (mint önkormányzati tulajdonú cégnek) volt többségi szavazata. A cég több áttétellel került Bernáth Attila magánszemély, és egy, az ő tulajdonában álló cég tulajdonába, a városi közgyűlés erről nem tudott, a döntést Káli Sándor polgármester hozta meg és hitelesítette.

Piaci ár felett

A MISEK Kft. és az X-Centrum szerződéseit, annak tartalmát, jogszerűségét mindig is támadta a Fidesz-KDNP frakció hangsúlyozták a frakcióvezetők. Szerintük ugyanis az említett szerződések jóval a szokásos piaci ár felett, versenyeztetés nélkül rendeltek meg szolgáltatásokat, miközben a kórházat üzemeltető gazdasági társaság több mint egy milliárdos adósságállománnyal küszködik. A kétes szerződéseket a kórház elismerte, végül 2010-ben késéssel, de kifizette a több milliós díjakat. Most Bernáth Attila késedelmi kamatot – 782 420 forintot – is kér a cége számára, megszerzéséért (mivel nem fizettek) felszámolási eljárást kezdeményezett a MISEK Kft.-vel szemben. (Az eljárás lefolytatása iránti kérelem másolatát megkaphatták a sajtó képviselői a tájékoztatón.) A felszámolás az ellenzéki képviselők szerint azzal járna, hogy ellehetetlenülhetne a 200 ezer miskolci ellátásáért felelős kórház működése.

Felbontott szerződés

Bernáth Attila jelenleg az MSZP miskolci választmányának elnöke, hamgsúlyozták a képviselők. Szinay Attila szerint Káli Sándor úgy is, mint polgármester, úgy is, mint az MSZP miskolci szervezetének elnöke döntéseivel hozzájárult, aláírásával hitelesített olyan döntéseket, amelyek a miskolciak egészségügyi ellátását veszélyeztetik. Ezért követelik – hangoztatták a sajtótájékoztatón –, hogy Káli Sándor a közvélemény előtt tisztázza az ügy részleteit.

A sajtótájékoztatón jelen volt Koleszár Lajos is, a Misek Kft. orvos-igazgatója, aki elmondta, a szerződést még az előző ügyvezető igazgató, Tasnádi Zoltán írta alá, távozását követően viszont az utóda, Kovács Zoltán értékaránytalanságra hivatkozva felbontotta. Koleszár Lajos elmondta, a kórház hamarosan közleményt ad ki az ügy kapcsán.

Káli Sándor polgármester jelenleg külföldön tartózkodik, nem tudtuk elérni. Bernáth Attilát sem sikerült eddig elérnünk.

ÉM-HM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában