Helyi közélet

2010.08.26. 20:56

Farkas tizedeli a juhnyájakat a Bükkben

<p>Farkast láttak a Bükkben, a ragadozó a gazdák szerint dézsmálja a környék juhnyájait is - írja a heol.hu. A farkas Szilvásvárad és Bélapátfalva környékén bukkant fel. A szakemberek tudnak az állatról.</p>

A heol.hu-nak nyilatkozó, Szilvásváradon gazdálkodó Leen de Hoog 5 éve tart állatokat, 15 hektáron. Először a számára legkedvesebb, legkisebb hím rackajuhot ragadta el a farkas, amely aztán napokig visszajárt a tetemre. Mára mindössze pár apró csont és egy halom gyapjú emlékeztet a jószágra. A gazdálkodó elmondása szerint quaddal hosszú ideig kergette az állatot, de az elmenekült. Bélapátfalván nem hivatalos információk szerint az egyik helyi tanyán is ragadott el jószágokat a vadállat. A bárány és a kecske maradványait megtalálták, s az azok mellett lévő ürüléken végzett vizsgálat igazolta a feltevést, miszerint farkasról van szó. A tanya megkárosított tulajdonosa maga is látta az ordast.

A portálnak nyilatkozott Duska József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője, aki elmondta: tudnak arról, hogy farkas van a Bükkben. Szerinte ez egyáltalán nem meglepő. A zsákmányolásról is tudnak az erdészek, de szerintük ebben sincs semmi meglepő. Ha az erdő közelében vagy beékelődve, egy erdei tisztáson legeltetnek birkákat, kísérő, azaz juhász és kutya nélkül, az szinte terített asztal. Nem véletlen, hogy a könnyebb ellenállás irányába megy el egy nagy ragadozó. Ahol már egy komolyabb juhászkutya van, oda biztos nem menne, az embert pedig kifejezetten kerüli - írja a heol.hu.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában