Helyi közélet

2010.08.25. 07:58

Csak az együvé tartozás miatt kezdeményezte

<p>Monok - Kossuth Lajos szülőházába jelentené be a határon túli magyarokat a monoki polgármester.</p>

Szepessy Zsolt, a meghökkentő ötleteiről országszerte ismert monoki polgármester az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény életbelépésének napján jelentette be: Monok képviselő-testülete elfogadott egy határozati javaslatot, ami szerint a kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok Monokon állandó lakcímet kérhetnek, a jelentkezőket Kossuth Lajos – jelenleg múzeumként működő – szülőházába jelentenék be.

Az ötlet ellen tiltakozva hangját hallatta Wetzel Tamás miniszteri biztos, és kifejtette: nem volt joga ilyen határozatot hozni a monoki testületnek, mert a személy- és lakcímnyilvántartásról szóló törvény értelmében a jegyzőnek ellenőriznie kell, hogy a lakcím valódi-e. A jogszabályok megsértése fegyelmi eljárást von maga után. A személyi adat- és lakcímnyilvántartás közhiteles nyilvántartás, az abba tett bejegyzés és az annak alapján kiadott kivonat, hatósági bizonyítvány és igazolvány közokiratnak minősül, ezért Wetzel Tamás szerint a közokirat-hamisításra is figyelemmel kell lenni.

Sok az érdeklődő

Szepessy Zsolt munkatársunknak elmondta: a testület egy „elvi” határozatot fogadott el, és azzal, hogy Kossuth szülőházát ajánlották fel „lakhelyként”, jelképesen arra utaltak: szívesen látják a határon túli magyarokat. Kossuth Lajos az együvé tartozás fontosságát hangoztatta, ezért is gondolta úgy a testület, hogy szülőháza „minden magyar otthon”. Szepessy Zsolt hangoztatta: természetesen betartják a vonatkozó és érvényben lévő jogszabályokat, majd hozzátette, a törvényeknek az életet kell követniük, nem lehet csak paragrafusok között bukdácsolni, mert az élet összetettebb, mint egy törvénykönyv. Másrészt viszont – véli Szepessy Zsolt – a történelmünk során mindig voltak olyanok, akik az éppen aktuális törvények értelmében „bűnözők” voltak – gondoljunk csak a zsidó honfitársainkat bújtatókra vagy az ötvenhatos események résztvevőire –, a történelem viszont őket igazolta, s ma mint hősökre tekintünk rájuk.

Szepessy Zsolt elmondta még: e-mailben, telefonon keresik meg a külhoni magyarok, akik érdeklődését felkeltette a monoki vendégszeretet, s többen elsőként szeretnének olyan lakcímkártyával rendelkezni, amelyen Kossuth Lajos szülőháza szerepel.

- ÉM-SZP -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában