Helyi közélet

2010.08.26. 16:16

A személyi jövedelemadó 1+1 % felajánlásához kapcsolódó kedvezményezetti feltételekről

<p>Az APEH a korábbi évekhez hasonlóan az idén is szeptember 1-ig értesítést küld az érvényes felajánlással érintett szervezeteknek, a felajánlott összeg várható nagyságáról és a kedvezményezetté válás törvényi feltételeiről.</p>

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény többek között lehetőséget biztosít arra, hogy a magánszemélyek által kedvezményezettként megjelölt civil szervezetek részesülhessenek a magánszemélyek által befizetett adóból. Az APEH a korábbi évekhez hasonlóan az idén is szeptember 1-ig értesítést küld az érvényes felajánlással érintett szervezeteknek, a felajánlott összeg várható nagyságáról és a kedvezményezetté válás törvényi feltételeiről.

Az elmúlt évben bevezetett gyakorlatnak megfelelően az adóhatóság az idén sem csatolja, a felhívó-tájékoztató levél mellé a felajánlott összeg igénylésére szolgáló adatlapot, mivel az ún. 1037A. számú adatlap 2010. szeptember 1-től az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthető lesz, és ezt a kedvezményezettek kitöltés után – postai úton, személyesen vagy elektronikusan – juttathatják el az adóhatóság részére.

A felajánlott összeg kiutalását az adóhatóság akkor teljesíti, ha a felhívó levél kézbesítésétől számított 30 napon belül a szervezet – ezen adatlap valamint a kitöltési útmutatóban szereplő törvényileg előírt mellékletek (pl. nyilvántartásba vételről szóló, jogerősítő záradékkal ellátott bírósági végzés, alapító okirat, alapszabály egyszerű fénymásolatát stb.) benyújtásával – nyilatkozza és igazolja, hogy megfelel a törvényi feltételeknek.

Az adatlapot – ügyelve a pontos kitöltésre – a szervezet hatályos adatai alapján kell kitölteni és a szervezet képviseletét ellátó személynek, vagy az általa meghatalmazottnak kell aláírni.

A  törvényi feltételek igazolására nyitva álló határidő elmulasztása esetén az igazolási kérelem benyújtásával egyidejűleg az elmulasztott cselekményeket is pótolni kell. Az igazolási kérelem elfogadására, a szervezet képviseletére jogosult személy objektív akadályoztatása  esetén van lehetőség, vizsgálva azt is, hogy az eljárás során kellő körültekintéssel járt-e el.

Ahogyan az elmúlt évben, az idén sem illeti meg a kedvezményezettet a felajánlott 1 % összege, ha 2010. augusztus 1. és a 1037A. számú adatlap részét képező 1037A-01-es bizonylat keltének időpontja közötti időszakban, akárcsak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozása állt fenn, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetést nem kapott.

Amennyiben a kedvezményezettnek tudomása van arról, hogy a köztartozás tilalmára vonatkozó feltételt nem teljesíti, de a rendelkezett összeg átutalásánakmeghiúsulása a szervezet alapvető céljainak elérését súlyosan veszélyezteti, már a 1037A. számú adatlap 1037A-02. bizonylatán kivételes méltányosságot kérhet, vagy a kedvezményezetti feltételek igazolására irányuló eljárás keretében élhet ezzel a lehetőséggel.

Az APEH – a körülmények mérlegelését követő pozitív döntése után – az 1 %-os összegét csak akkor utalja ki a kedvezményezett szervezetnek, ha az a fennálló köztartozását rendezte.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság ügyfélszolgálatai készséggel adnak tájékoztatást a kedvezményezetti nyilatkozatokkal és egyéb okiratokkal kapcsolatosan, valamint a Hivatal honlapján (www.apeh.hu) is részletes ismertető található e témával kapcsolatosan is, továbbá a 2008. évi SZJA 1 % felhasználásához kapcsolódó 2010. október 31. napjáig teljesítendő közzétételi kötelezettségről is.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában