Helyi közélet

2010.08.02. 16:24

A riasztás nem zavarta a napozókat

<p>Miskolc - UV-B sugárzás volt életben tegnap, de voltak, akiket ez nem zavart, délben is napfürdőztek.</p>

Az interneten található UVB-térkép szerint megyénkben ma délelőtt 3-as volt az UV-B sugárzás. Azt is lehetett látni, hogy ez csupán 45 perces napozást engedélyez. Az országban azonban ennél jóval magasabb, 7,5-es volt a sugárzási index, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki. A rádió többször be is mondta, hogy kerüljék a napot, mert káros a sugárzás. Éppen a Selyemréti Strandon készítettünk riportot, mikor a rádió – a hangosbemondóban – déli híreiben is elhangzott a figyelmeztetés. Ez azonban sokakat nem zavart, többen a medence szélén sütették magukat. Voltak persze óvatosabbak, akik az árnyékos helyeket jó előre lefoglalták. Sőt, akadt, aki nem bízta a véletlenre, sátrat is hozott magával, legyen hova elbújni a tűző nap elől.

Tokár Cintia viszont nem bújt el, igaz napszemüveg és kalap védte a káros sugaraktól, valamint 30-as fényvédőkrém. De kellett is, hiszen a medence szélén üldögélt. Igaz, csak a barátait várta – mondta lapunknak, mikor arról kérdeztük, nem tart-e a káros sugárzástól. Megtudtuk, nem szokott napozni, leginkább az árnyékban tartózkodik. Sőt a nyaralások alatt próbál arra is figyelni, hogy a kritikus időszakban – délelőtt és kora délután – ne legyen napon.

Életet menthet

Hora Sándor a feleségével és gyerekeivel volt a strandon ma délelőtt. A 40-es faktorszámú naptej náluk sem maradhatott otthon, azért sem, mert a felesége bőre érzékeny – sorolta. A gyerekeket is kenték, de a vízből nem lehetett kirángatni őket. Hora Sándor azt is elmondta: az idén nem sokat voltak strandon, ezért nem is figyeltek tegnap arra, hogy 11 óra után ne legyenek napon.

Naptej, naptej, ez a legfontosabb. Legalábbis dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász szerint. Minimum 10-15 faktorossal kenjük magunkat, ha napozunk, de akinek érzékenyebb a bőre, az ennél magasabb számút használjon – ajánlotta. Hiszen nem elsősorban a napozással van gond, hanem a leégéssel. A 11 és 3 óra közötti napozást is azért nem ajánlják, mert akkor égett legjobban a nap – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a statisztikák szerint az elmúlt 10 évben megduplázódott a bőrrákosok száma. De az is megfigyelhető – hála a sajtónak –, hogy az emberek jobban odafigyelnek magukra, egy apró elváltozással azonnal felkeresik az orvost – tudtuk meg. Hiszen életet menthet, ha korai stádiumban felismerik a bőrrákot – hangsúlyozta.

- ÉM-SZR -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában