Helyi közélet

2010.08.28. 12:28

A menzaraform jegyében

<p>Miskolc - Megújult az Istvánffy általános iskola ebédlője, konyhája.</p>

A városvezetés elkötelezte magát a fiatalok egészségre nevelése és a menzareform mellett – derült ki azon a „konyhabejáráson”, amelyen dr. Simon Gábor, dr. Ignácz Dávid és Szebeni Péter szocialista politikusok tartottak csütörtökön délben az Istvánffy Gyula általános iskolában. A menzareform jegyében felújították az iskola ebédlőjét és konyháját, de a Fazekas utcai tagiskola diákjai is profitálnak a fejlesztésből. Simon Gábor elmondta, a közgyűlés korábban tízmillió forinttal támogatta a menzareformot. Az eredeti elképzelések szerint az Oktatási Közalapítványon keresztül bonyolították volna le az eszközbeszerzést, azonban így nem lett volna mód az általános forgalmi adó visszaigénylésére, ezért jobbnak látták módosítani eredeti elképzelésüket. Az eszközbeszerzések most az intézményen keresztül zajlanak, így az áfát is visszafordíthatják.

Az Istvánffy általános iskola ebédlőjét, konyháját tehát felújították, új konyhatechnológiai berendezéseket és bútorokat rendeltek: ennek köszönhetően világos, barátságos, tiszta környezetben szinte éttermi körülmények között fogyaszthatják el a gyerekek az ebédjüket, amelyeket az eddig megszokottaktól egészségesebben állítanak elő. A konyhában például gőzpárolós sütőt fognak használni, amiben pillanatok alatt zsiradék hozzáadása nélkül lehet sütni, de érkezik ide botmixer is, hogy krémlevesekben se legyen hiány. Simon Gábor elmondta: a menzareform nem csak azt jelenti, hogy egészségesebb ételek kerülnek a gyerekek asztalára, a hanem azt is, hogy ezekből megfelelő választék legyen – ezt pedig a személyzet létszámának emelése nélkül egyedül úgy lehet elérni, ha korszerű konyhai berendezéseket használnak az itt dolgozók.

Kascsák Ferenc, az iskola igazgatója bevallotta, kicsit aggódott amiatt, mit fognak szólni a gyerekek – és szüleik – a megreformált menzai koszthoz – az új környezethez, de azóta kiderült, az iskola tanulói örülnek a változásnak.

Az lenne a jó, ha a menzareformot otthon is be lehetne vezetni – tette hozzá Simon Gábor –, éppen ezért a tervek szerint szeptember 18-án Budai Péter mesterszakács, a gyerekek étkezési kultúrájának elkötelezett megreformálója fog ízelítőt adni a szülőknek is, azt remélve, hogy a gyerkőcökön keresztül az ő ízlésüket, életmódjukat is át lehet alakítani.

 - ÉM-SZP -

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában