Helyi közélet

2010.07.02. 12:05

Visszamaradt homokzsákok, árvíz után

<p>Egy idős, ócsanálosi házaspár szólt: hiába kérik, nem vitte el az önkormányzat a telkükről a homokzsákokat. Az ongai polgármester megígérte: mielőbb intézkedik. De mint mondta: eddig is folyamatosan végezték a dolgukat, csak nem jutottak még el mindenkihez.</p>

Molnár István és felesége szerkesztőségünkhöz fordultak, mi szerdán épp arrafelé jártunk, így fotósorozattal is alá tudjuk támasztani: valóban eléggé ellehetetleníti mindennapjaikat a védekezésből visszamaradt rengeteg homokzsák. Mindketten meglehetősen nehézkesen botorkáltak ki a kapuig. Molnár Istvánné elmondta, az árvíz óta kétszer vitte el a mentő, bordatörést is szenvedett az „itt felejtett” homokzsákok miatt. De az önkormányzathoz eddig hiába szóltak be, ők valahogy kimaradtak. (Az utcákról a portákra bepillantva hitelesnek tartottuk a panaszt.)

Nem a vízügyre tartozik


Arra gondoltunk, az eltávolítás a vízügy feladata, netán még rendeltetésük van az adott helyen a homokzsákoknak.
– Bár a homokot és a homokzsákokat az árvízi védekezéshez mi biztosítjuk az önkormányzatok részére is a települések védelméhez, azokat nem mi gyűjtjük be onnan, hanem az önkormányzatok – válaszolta kérdésünkre Nagy Annamária az Országos Műszaki Irányító Törzs PR-vezetője. – A vízügy a fővédvonalakon, azaz a gátakon gyűjti be a homokzsákokat és a homokot – szögezte le.

Madzin Tibor Onga (és a közigazgatásilag hozzátartozó Ócsanálos) polgármestere is nyilvánvalónak tartotta, hogy a homokzsákok összeszedése az önkormányzat dolga. El is kezdték már a munkát („a belvízvédelem és a fertőtlenítés után már az került sorra”), csak még nem értek el mindenhová, így olvasóink portájára sem, mondta.

Még nem, de majd most!


– Ha ennyire útban van ennek a házaspárnak a homokzsákok, intézkedem, hogy mielőbb sorra kerüljenek, sőt a portájukat is fertőtlenítjük – ígérte meg pénteken délelőtt a polgármester, aki jó emlékezett arra, milyen emberfeletti küzdelem árán sikerült megóvni épp a patakhoz legközelebb eső házat attól, hogy elsodorja a víz.

Bár más községben, de olyannal is találkoztunk, aki a biztonság kedvéért szeretné az árvíz, belvíz idején „kapott” homokkal telt homokzsákokat a portáján tartani, s akár a maga módján fertőtleníti is. Megteheti-e, tudakoltuk Madzin Tibortól.

Véleménye szerint a történtek után meg lehet érteni ezt az igényt, de nemigen szabályos, aligha örülne neki az ÁNTSZ.
– A belvízvédelmi zsákokból, minthogy azok fertőzőnek tekintendők, kiürítjük, s megfelelő helyre elszállítjuk. A homokot zárt területen deponáljuk a körgát melletti területen, hypós vízzel átmossuk, átforgatjuk, az erős napon ezáltal fertőtlenítődik – ennyit tudott hozzátenni, (némileg ötletként) a felvetéshez.

ÉM-SzK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában