Helyi közélet

2010.07.14. 14:05

Tiltakozó fórum Szikszón az árvízi kártalanítás örvén

<p>Szikszó, Miskolc, Edelény - Maga a polgármester hívott össze tiltakozó fórumot Szikszón, hogy közösen adjanak hangot követelésüknek: a kormány változtassa meg döntését.</p>

Füzéressi József polgármester a július 13-ra mint a „Szívvel a Mozgalom” alapítója küldte szét meghívóit azzal a céllal, hogy hangot adjanak követelésüknek: a kormány változtassa meg a döntését, s ne hagyja cserben az önhibájukon kívül bajba jutott árvízi károsultakat. Füzesséri József MSZP-s polgármesterkezdeményezésére válaszul a szikszói önkormányzat 8 fős képviselő-testülete (mind fideszesek) közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy a polgármester saját választási kampányának céljára használja (ki) a júniusi árvizet. A képviselőcsoport tagjai leírják: a polgármester „sajátjaként” osztogatja az adományokat, nagyrészt saját udvaráról. Felhozzák azt is: 2002-től a polgármester úgyszólván semmit sem tett a kedvezőtlen ár- és belvízhelyzet megoldásától, ám most az Orbán-kormányra hárítja a felelősséget, ezért a képviselőcsoport elhatárolódik a képviselő-testület vezetőjének nyilatkozataitól. Kijelentik: „A képviselőcsoport a szociálliberális kormányok által 2002-ben leállított, de a saját programukban folyamatosan szerepeltetett helyi Vásárhelyi Terv megvalósítását szorgalmazza.”

„Személyes támadás”

Füzesséri Józsefnek lehetőséget adtunk, hogy reagáljon a leírtakra.
– Személyes jellegű támadás, amely nem lep meg azok után, amilyen gyakorlatot három éven keresztül folytattak a kivétel nélkül fideszes képviselők ellenem, mint MSZP-s polgármester ellen. Igaz, hogy most is indulok a választáson, de ezúttal egy civil szervezet nevében. Azokat az adományokat, amelyeket kifejezetten én gyűjtöttem, valóban a saját udvaromról osztottam ki, mert ezt tartottam a leggyorsabbnak és a leghatékonyabbnak. Azzal, amit a képviselő-testület gyűjt, úgy rendelkeznek, ahogy akarnak. A lényeg, hogy segíteni kell minden árvízkárosulton, nem csak azokon, akiknek lakhatatlanná vált a házuk. A kormánynak át kell értékelnie a döntését, hiszen nem ezt ígérte meg - jelentette ki a polgármester, s hivatkozott a belügyminiszter Ódor Ferenc országgyűlési képviselőnek június 1-jén tett felszólalására adott válaszára. (A hivatkozott mondat, dr. Pintér Sándortól: „Azt szeretném, ha igazságosan, egységesen minden kárt elszenvedőnek valamilyen segítséget tudjunk nyújtani.” – a szerk.)

Szerinte fölösleges

Füzesséry József visszautasította azt a felvetésünket, hogy a fórum veszélyesindulatokat válthat ki traumatizált emberekből. Azon véleményünkre pedig, hogy valamilyen segítséget mindenki kap az adományok révén, amelyek elosztására a kormány a segélyszervezetekkel kötött megállapodást, kijelentette: egy közvetítő bekapcsolása a folyamatba fölösleges, csak az időt nyújtja, s azt a célt szolgálja, hogy a segélyszervezetek is megéljenek belőle. (A polgármester saját véleményét a kormány segítségnyújtásáról bővebben kifejtette „A kormány magára hagyta a szikszóiakat” című cikkünkben: 2010. 07.08. 3. oldal.)

- Szalóczi Katalin -

Két vélemény

– Azon túl, hogy a polgármester nyilvánvaló választási céljait szolgálja, nem látom értelmét a szikszói fórumnak, így az azon való részvételemnek sem. Ez a kormány kezdetektől a katasztrófa miatt lakhatatlanná vált házak ár- és belvízkárosultjainak ígérte azt, hogy megteremti az elemi lakhatás feltételeit. Az ezen felüli lakóingatlanokban keletkezett károk megtérítésére a kormánynak nincs forrása. Ezek enyhítésére más forrásokat kell keresni, adományok, karitatív szervezetek segítségét kérve, amiben én is partner vagyok, mint a terület országgyűlési képviselője. Ám nyomban le kell szögeznem, hogy Szikszó semmiben nem jelent kivételt, ugyanolyan elbírálás alá esik, mint bármely más árvíz sújtotta település – jelenetette ki még a fórum előtt dr. Ódor Ferenc, akit képviselői minőségében hívtak meg a rendezvényre.
Felvetettük azt is: mi történik azokkal, akik háza bizonyítottan az árvízmiatt válik lakhatatlanná, de ez csak az 1-2 hónapos teljes kiszáradás után következik be, amikor is túlvannak minden határidőn. Dr. Ódor Ferenc, válasza az volt: az egységes elbírálásnak rájuk is ki kell terjednie. Ugyanezt jelentette ki egyébként lapunk ugyanezen kérdésére a múlt héten Edelényben Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A képviselő annyival mondott többet: ehhez a kormánynak új rendeletet kell alkotnia.

– Valahol egyetértek, hogy az államnak nem csak a már összedőlt házak újjáépítésében kellene szerepet vállalni, hiszen sorra derülnek ki a házakról (csak kedden háromról), hogy ugyan lakhatónak látszott, de azóta kezd megroggyanni. Még nem is látjuk a folyamat végét – mindössze ennyit kívánt hozzáfűzni a szikszói polgármester tiltakozó kezdeményezéséhez a szintén árvíz sújtotta Edelény polgármestere, Molnár Oszkár, az új parlament egyetlen független országgyűlési képviselője, aki egyébként csak tőlünk hallott a rendezvényről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában